Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Trump vysoko ocenil Erdogana a vyzdvihol americko-turecké vzťahy

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

Americký prezident sa vyhol odpovediam na otázky ohľadom postavenia Kurdov a zásahu Erdoganovej ochranky proti demonštrantom vo Washingtone, ku ktorému došlo tento rok.

New York 22. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok stretol so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayippom Erdoganom. Trump na jeho adresu vyslovil veľké uznanie, a to napriek komplikovaným vzťahom medzi oboma krajinami, informovala dnes agentúra DPA.

"Stojí na čele veľmi zložitej časti sveta. Svojej práci sa venuje veľmi poctivo a dostáva vysoké hodnotenie," vyhlásil Trump pred rozhovormi konanými popri zasadaní Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

"Ako krajiny máme veľké priateľstvo. Domnievam sa, že práve teraz máme k sebe bližšie než kedykoľvek predtým. Do veľkej miery je to však aj vďaka osobným vzťahom," dodal šéf Bieleho domu. Erdogan ho doplnil, že lídri plánujú hovoriť o "súčasných vzťahoch" medzi Washingtonom a Ankarou, ako aj o "nedávnom regionálnom vývoji".

Trump sa vyhol odpovediam na otázky ohľadom postavenia Kurdov a zásahu Erdoganovej ochranky proti demonštrantom vo Washingtone, ku ktorému došlo tento rok.

Trumpove poznámky sú v rozpore s dlhodobým znepokojením USA ohľadom Erdoganovho dodržiavania ľudských práv, širšej politickej situácie v Turecku a požiadaviek Ankary na vydanie duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Erdogan obviňuje zo zosnovania vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat.

Spojené štáty a Turecko sú členskými štátmi NATO. V uplynulých rokoch sa ich bilaterálne vzťahy sústreďujú na boj proti terorizmu a džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) pôsobiacej v susednej Sýrii a Iraku.