Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

USA: Trumpova vláda zakázala urýchľovače paľby

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trumpova vláda však obišla prípadnú diskusiu v Kongrese, keď v utorok vydala rozhodnutie, ktoré pridáva urýchľovače paľby do definície automatickej rýchlopalnej zbrane s nepretržitou streľbou.

Washington 19. decembra (TASR) - Americká vláda zakázala v utorok tzv. urýchľovače paľby (bump stocks), aké použil aj páchateľ vlaňajšieho masakra v Las Vegas s 58 obeťami. Vlastníkom týchto zariadení dala 90 dní na to, aby ich odovzdali alebo zničili, pričom zastavila aj ich registráciu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Republikánska strana prezidenta Donalda Trumpa obvykle podporuje vlastníctvo strelných zbraní a jej členovia ostro bojujú proti akémukoľvek ohrozeniu, ktorému je podľa nich vystavený druhý dodatok Ústavy USA, zaručujúci právo vlastniť a nosiť zbrane.

Trumpova vláda však obišla prípadnú diskusiu v Kongrese, keď v utorok vydala rozhodnutie, ktoré pridáva urýchľovače paľby do definície automatickej rýchlopalnej zbrane s nepretržitou streľbou. Prídavné zariadenie bump stock umožňuje, aby poloautomatická zbraň fungovala ako plnoautomatická a vystrelila tak stovky nábojov za minútu.

Nariadenie ministerstva spravodlivosti prišlo po tom, ako mnoho štátov USA i obchodníkov zaviedlo prísnejšie obmedzenia predaja strelných zbraní a príslušenstva v dôsledku februárovej streľby na strednej škole na Floride so 17 obeťami, ktorá vyvolala vlnu protestov.

Organizácia Gun Owners of America oznámila, že nový predpis napadne na súde a bude žiadať aj predbežné opatrenie pozastavujúce jeho platnosť. Podľa stanoviska organizácie sa ministerstvo pokúša prepisovať zákony a jeho nariadenie povedie aj k zákazu iných zbraní.

Predstavitelia rezortu spravodlivosti predtým novinárom povedali, že sú pripravení na žaloby a dôverujú výsledkom právneho posudku vykonaného pri príprave nového nariadenia. Ministerstvo dostalo k jeho návrhu takmer 190.000 pripomienok.