Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Trumpovho nominanta na šéfa diplomacie podporili ďalší senátori

Donald Trump Foto: TASR/AP

Rex Tillerson, bývalý šéf ropnej a plynárenskej spoločnosti Exxon Mobil, čelil kritike možných konfliktov záujmov zo strany viacerých popredných republikánov.

Washington 23. januára (TASR) - Nominant nového amerického prezidenta Donalda Trumpa na ministra zahraničných vecí Rex Tillerson má väčšie vyhliadky na potvrdenie vo funkcii po tom, ako dvaja kľúčoví republikánski senátori v nedeľu oznámili, že ho podporia napriek znepokojeniu nad jeho vzťahmi s Ruskom.

Republikánmi kontrolovaný federálny Senát dosiaľ potvrdil dvoch z Trumpových nominantov na posty v kabinete. Tillerson, bývalý šéf ropnej a plynárenskej spoločnosti Exxon Mobil, však čelil kritike možných konfliktov záujmov aj zo strany viacerých popredných republikánov vzhľadom na blízke vzťahy s ruskými činiteľmi.

"Hoci stále máme obavy ohľadom jeho stykov s ruskou vládou a prezidentom Vladimirom Putinom v minulosti, domnievame sa, že pán Tillerson môže byť účinným obhajcom záujmov USA," uviedli senátori John McCain a Lindsey Graham.

Tillerson sa ako výkonný riaditeľ ExxonMobilu vyslovoval proti sankciám Spojených štátov voči Moskve v dôsledku anektovania Krymského polostrova z roku 2014. Pre tieto sankčné opatrenia prišiel jeho energetický gigant o stovky miliónov dolárov.

Debatu okolo Trumpovho nominanta na šéfa diplomacie rozvírilo aj stanovisko amerických spravodajských služieb, že Rusko zasahovalo do kampane pred prezidentskými voľbami v USA, aby pomohlo Trumpovi poraziť demokratku Hillary Clintonovú.

Líder senátnej väčšiny Mitch McConnell vyjadril v nedeľu presvedčenie, že horná komora Kongresu potvrdí všetkých nominantov Trumpa. V televízii Fox News tiež povedal, že Senát napokon schváli aj kandidáta na sudcu najvyššieho súdu, ktorého vyberie Trump.

Senátny výbor pre zahraničné vzťahy by mal o nominácii Tillersona hlasovať dnes. Hlasovanie celého Senátu by malo prísť krátko na to.