Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA ponúkli Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc

Ilustračné foto. Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) objíma amerického viceprezidenta Joa Bidena v nemeckom Mníchove 7. februára 2015. Foto: TASR/AP

Pomoc vo výške 17,7 milióna dolárov je určená na základné potreby ako potraviny, prístrešia a voda.

Washington 21. apríla (TASR) - Americký viceprezident Joe Biden sa v pondelok rozprával s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom o prebiehajúcej kríze na východe Ukrajiny a ponúkol mu ďalšiu pomoc vo výške 17,7 milióna dolárov na základné potreby ako potraviny, prístrešia a voda. Informoval o tom vo vyhlásení Biely dom, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Biden a Porošenko diskutovali o ukrajinských snahách o reformy.

"Viceprezident privítal vymenovanie nového šéfa protikorupčného úradu a povzbudzoval Ukrajincov, aby pokračovali v zavádzaní reforiem do právneho poriadku, vrátane protitrustových opatrení a reformy súdnictva," uviedol Biely dom.

Vo výcvikovom stredisku Javoriv neďaleko poľských hraníc v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti sa v pondelok už skôr začalo spoločné ukrajinsko-americké vojenské cvičenie s názvom Fearless Guardian-2015.

Podľa plánu sa na výcviku zúčastní za šesť mesiacov 900 ukrajinských vojakov a cvičiť ich bude 290 amerických výsadkárov. Súčasťou výcviku bude všetko od poskytovania zdravotníckej starostlivosti, evakuácie obetí, streľby až po presun v teréne.

Moskva už začiatkom marca uviedla, že plánované ukrajinsko-americké vojenské cvičenie ohrozuje bezpečnosť Ruska a destabilizuje situáciu. Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexandr Lukaševič vtedy zdôraznil, že vláda v Kyjeve a celý ukrajinský národ by mali premýšľať o možných dôsledkoch takýchto krokov.

Hovorca amerického Pentagónu, armádny plukovník Steve Warren, však v pondelok odmietol obvinenia Ruska, že takéto americké konanie je destabilizujúce. "Skôr by som povedal, že Rusko destabilizuje Ukrajinu. To oni stále poskytujú smrtiace zbrane. To oni stále posielajú na Ukrajinu ruské sily, bojové sily," povedal Warren.