Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA pošlú Ukrajine dodatočnú vojenskú neletálnu pomoc, povedal Hagel

Americký minister obrany Chuck Hagel Foto: FOTO TASR/AP

Predstavitelia aliancie objasnili, že jej sily na Ukrajine, ktorá nie je členom NATO, vojensky nezasiahnu.

Washington 17. apríla (TASR) - Spojené štáty pošlú Ukrajine dodatočnú neletálnu vojenskú pomoc. Oznámil to dnes americký minister obrany Chuck Hagel, ktorého citovala agentúra Reuters. Opatrenie je súčasťou najnovších krokov Washingtonu v reakcii na ruskú anexiu Krymu a zhromažďovanie vojsk na ukrajinských hraniciach.

"Ráno som telefonicky hovoril so svojím ukrajinským rezortným kolegom a oznámil som mu, že prezident Obama schválil dodatočnú neletálnu vojenskú výpomoc zahŕňajúcu zdravotnícky a iný humanitárny materiál," uviedol Hagel na tlačovej konferencii v Pentagóne po rokovaní s poľským náprotivkom Tomaszom Siemoniakom.

Nová americká podpora prichádza po stredajšom oznámení NATO, ktorá "v priebehu niekoľkých dní" hodlá vyslať do východnej Európy viac svojich lodí, lietadiel a vojakov. Predstavitelia aliancie objasnili, že jej sily na Ukrajine, ktorá nie je členom NATO, vojensky nezasiahnu.

Kyjev však požiadal USA o vojenskú pomoc, čo znamená, že žiadal zbrane a muníciu, pripomína agentúra AP. Obamova administratíva to zatiaľ nezvažuje z obavy, že takýto krok by mohol prispieť k eskalácii už beztak napätej situácie. Spojené štáty už skôr poslali Ukrajine humanitárnu pomoc v podobe potravín pre armádu.