Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina dostane od USA namiesto zbraní tisíce porcií hotových jedál

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí dodala, že USA nie sú zástancami vojenského riešenia ukrajinskej krízy

Washington 14. apríla (TASR) - Spojené štáty dnes oznámili, že neuvažujú o poskytnutí zbraní Ukrajine, aj keď Washington potvrdil, že ruské stíhačky nalietavali na americkú vojnovú loď v Čiernom mori. Uviedla to tlačová agentúra DPA.

Záležitosť pomoci Ukrajine v podobe zbraní sa objavila vo vyjadreniach Thomasa Shannona, poradcu amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, keď bol dnes na návšteve Európy. Pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung poradca povedal, že "možnosťou" je aj poslanie zbraní na Ukrajinu, ale toto sa ešte "nevyjasnilo".

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová dostala potom od novinárov vo Washingtone otázku, či to znamená, že americká administratíva intenzívnejšie uvažuje nad zaslaním pomoci vo forme zbraní. Psakiová odpovedala: "Nie, neznamená."

Hovorkyňa dodala, že USA nie sú zástancami vojenského riešenia ukrajinskej krízy a sústreďujú sa na ekonomické a diplomatické úsilie.

USA poskytujú ukrajinskej armáde nebojovú pomoc, napríklad tisíce porcií hotových jedál - teda balíčkov s potravinami pre vojakov počas ich presunov.

Pentagón potvrdil, že ruská stíhačka nalietavala ponad americkú vojnovú loď USS Donald Cook v medzinárodných vodách Čierneho mora. Incident trval 90 minút. "Pokladáme to za neprofesionálne a provokačné," uviedol predstaviteľ Pentagónu pre nemeckú agentúra DPA.

Loď Donald Cook bola vyslaná do vôd Čierneho mora nedávno, keď začalo narastať napätie po pripojení ukrajinského regiónu Krym k Rusku.