Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Útočník z Floridy bol údajne členom ultranacionalistickej milície

Záchranári nakladajú do sanitky zranenú osobu na strednej škole Marjory Stonemanovej Douglasovej v meste Parkland na juhu amerického štátu Florida po stredajšej streľbe, ktorá si vyžiadala najmenej 17 mŕtvych v stredu 14. februára 2018. Páchateľom bol bývalý študent 19-ročný Nikolas (Nicolas/Nikolaus) Cruz vylúčený pre bližšie nešpecifikovaný disciplinárny delikt. Foto: TASR/AP

Devätnásťročného Nikolasa Cruza obvinili po streľbe na floridskej strednej škole v meste Parkland zo 17 úkladných vrážd a súd nariadil jeho väzobné stíhanie bez možnosti zloženia peňažnej záruky.

Parkland 15. februára (TASR) - Líder americkej belošskej ultranacionalistickej organizácie Jordan Jereb tvrdí, že Nikolas Cruz, podozrivý zo stredajšej streľby na floridskej strednej škole, pri ktorej zahynulo 17 ľudí, bol členom jeho skupiny a zúčastňoval sa polovojenských výcvikov v meste Tallahassee. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Jereb, vodca skupiny Milícia Floridskej republiky, uviedol, že jeho organizácia chce dosiahnuť, aby sa Florida stala rasovo čistým belošským štátom. Povedal, že skupina organizuje "spontánne a nepravidelné demonštrácie", pričom sa usiluje nebyť súčasťou moderného sveta.

Jareb poznamenal, že Cruza nepozná osobne, a že "konal na vlastnú päsť a jedine on je zodpovedný za to, čo urobil." Tiež dodal, že Cruz mal "problémy s dievčaťom" a myslí si, že načasovanie útoku na Deň svätého Valentína nebolo náhodné.

Devätnásťročného Nikolasa Cruza obvinili po streľbe na floridskej strednej škole v meste Parkland zo 17 úkladných vrážd a súd vo štvrtok nariadil jeho väzobné stíhanie bez možnosti zloženia peňažnej záruky. Stredajší masaker je najkrvavejšou streľbou v škole v USA za posledných päť rokov.