Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na Severnú Kóreu, tá odpovedala odpálením rakiet

Na kombosnímke vľavo prezident USA Barack Obama a severokórejský vodca Kim Čong-un Foto: TASR/AP
Muž sleduje odpálenie rakety v televízii. Severná Kórea odpálila niekoľko rakiet do mora ako reakciu na sankcie, ktoré na ňu boli uvalené. Foto: TASR/AP

Nové opatrenia USA sú namierené proti dvom jednotlivcom, severokórejskej kozmickej agentúre, ministerstvu jadrovo-energetického priemyslu a Akadémii národno-obranných vied.

Washington 3. marca (TASR) - Spojené štáty uvalili v stredu nové sankcie na Severnú Kóreu, ktoré sa týkajú 12 jednotlivcov a piatich organizácií spájaných s tamojším jadrovým a raketovým programom. Opatrenia oznámené ministerstvami financií a zahraničných vecí USA majú dopĺňať kroky podniknuté voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) na pôde OSN, informuje agentúra AP.

Bezpečnostná rada OSN predtým prijala rezolúciu, ktorá zavádza najprísnejšie medzinárodné sankcie voči KĽDR za posledných 20 rokov ako odpoveď na skúšku jadrovej zbrane zo 6. januára a následné vypálenie rakety zo 7. februára v rozpore so zákazom vyvíjať činnosť tohto druhu. Prezident USA Barack Obama tento krok privítal slovami, že ide o primeranú reakciu medzinárodného spoločenstva na "provokácie" zo strany Pchjongjangu.

Sankcie ministerstva financií USA sa vzťahujú na desiatich jednotlivcov, ako aj na Ústrednú vojenskú komisiu a Komisiu národnej obrany Kórejskej strany práce, ktoré podľa Washingtonu nesú zodpovednosť za vojenskú politiku krajiny a riadia tamojšie ozbrojené sily a obranný priemysel. Januárový jadrový test nariadil najvyšší vodca KĽDR Kim Čong-un, ktorý uvedeným komisiám predsedá.

Nové opatrenia ministerstva zahraničných vecí USA sú namierené proti dvom jednotlivcom, severokórejskej kozmickej agentúre, ministerstvu jadrovo-energetického priemyslu a Akadémii národno-obranných vied.

Sankcie USA spočívajú v zmrazení všetkého majetku predmetných osôb a subjektov v rámci americkej jurisdikcie a vydaní zákazu pre Američanov uskutočňovať s nimi akékoľvek transakcie.

Severná Kórea po sprísnení sankcií vypálila do mora niekoľko striel



Severná Kórea vypálila dnes do mora zo svojho východného pobrežia šesť "projektilov" krátkeho doletu, presnejšie údaje o ich druhu však zatiaľ nie sú dostupné. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na juhokórejské oficiálne zdroje.

Najnovšiu paľbu z pobrežia Severnej Kórey zaznamenali len niekoľko hodín po tom, ako Bezpečnostná rada OSN uvalila na túto krajinu najprísnejšie medzinárodné sankcie za posledných 20 rokov. Rada týmto spôsobom odpovedala na nedávnu skúšku jadrovej zbrane a následné vypálenie rakety dlhého doletu, ktoré Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila i napriek platnému zákazu zo strany OSN. Juhokórejský parlament tiež v stredu schválil prvýkrát legislatívu, ktorá sa zameriava na ľudské práva v Severnej Kórei.




Hovorca juhokórejského rezortu obrany Mun Sang-kjun povedal, že zatiaľ bližšie neurčené strely boli vypálené z mesta Wonsan na východnom pobreží KĽDR. Nemenovaný predstaviteľ generálneho štábu juhokórejskej armády spresnil, že uvedené strely dopadli do mora po preletení zhruba 100-150 kilometrov.

Severná Kórea bežne uskutočňuje skúšky rakiet a iných striel, intenzitu takejto paľby však často zvyšuje ako prejav vzdoru voči postupu medzinárodného spoločenstva.