Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

B. Obama: Veľmoci odrezali Iránu cestu k jadrovej bombe

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Americký prezident však priznal, že Spojené štáty majú s Iránom stále nezhody a budú naďalej presadzovať sankcie voči raketovému programu Teheránu.

Washington 17. januára (TASR) - Veľmoci odrezali Iránu cestu k jadrovej bombe, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama.

Na margo Američanov, ktorých Irán prepustil na základe dohody o výmene väzňov, povedal, že je "to je niečo, čo môžeme oslavovať všetci", uviedla agentúra AP.

"Je to dobrý deň, pretože opäť vidíme, čo je možné dosiahnuť silnou americkou diplomaciou," vyhlásil Obama v Bielom dome.

Podľa agentúry Reuters taktiež povedal, že Spojené štáty majú s Iránom ešte stále nezhody a budú naďalej presadzovať sankcie voči raketovému programu Teheránu.

USA uvalili nové sankcie

Spojené štáty uvalili dnes nové sankcie na iránske spoločnosti a jednotlivcov za nedávny test balistickej rakety, informovala spravodajská stanica BBC.

Nové sankcie zamedzujú 11 právnickým a fyzickým osobám, ktoré sú napojené na iránsky raketový program, využívať americký bankový systém.

Iránsky prezident Hasan Rúhání
Foto: TASR/AP
USA uvalili sankcie deň po tom, čo Spojené štáty a Európska únia oznámili zrušenie sankcií uvalených na Irán. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) totiž vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

Irán vlani v októbri otestoval balistickú raketu Emad, čím podľa expertov OSN porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Podľa USA je raketa "v podstate schopná niesť jadrovú zbraň". Experti OSN tvrdia, že raketa má dolet 1700 kilometrov.

Raketový program Iránu "predstavuje výraznú hrozbu pre regionálnu a globálu bezpečnosť a bude naďalej podliehať medzinárodným sankciám", uviedol podľa agentúry AP predstaviteľ amerického ministerstva financií Adam Szubin.

Irán plánuje zvýšiť export ropy o pol milióna barelov denne

Irán je pripravený zvýšiť export ropy o 500.000 barelov denne. Len pár hodín po zrušení sankcií to dnes povedal námestník iránskeho ministra ropného priemyslu Amir Husajn Zamaninía. Informovala o to agentúra Reuters.

Práve očakávaný rast dodávok ropy z Iránu na svetové trhy spôsobil v posledných dňoch pokles cien komodity na 12-ročné minimá, keďže globálny trh je dlhodobo presýtený a dopyt klesá. Cena americkej ropy WTI klesla tento týždeň pod 30 USD (27,49 eura) za barel (159 litrov) a cena severomorskej zmesi Brent už pod 29 USD/barel.

Koniec sankcií voči Iránu láka český biznis

Brniansky podnik Zetor Tractors dodá iránskej spoločnosti Tondak Tiz 250 traktorov za 5 miliónov eur. Firmy kontrakt podpísali na pôde obchodnej a priemyselnej komory v Teheráne. Od soboty do utorka (16.-19.1.) je v Iráne na návšteve spolu so 60-člennou podnikateľskou misiou český minister priemyslu Jan Mládek. Informoval o tom server E15.cz.

Minister priemyslu a obchodu Českej republiky Jan Mládek.
Foto: TASR - Pavel Neubauer
Do Iránu úspešne prenikajú aj ďalšie české firmy. Ako nedávno server E15.cz informoval, pražská spoločnosť Czech Machine Tools vybuduje ako generálny dodávateľ na severozápade krajiny veľkú solárnu elektráreň. Projekt za desiatky miliónov eur už má povolenie a stavba sa po zrušení sankcií začne do dvoch mesiacov. Czech Machine Tools okrem toho uzatvorila dohodu na dodávku mestských autobusov firmy SOR Libchavy do iránskej provincie Alborz.

Minister Mládek podpísal s iránskym ministrom financií a ekonomiky Alim Tayebnijom dohodu o ekonomickej spolupráci a teheránska komora navyše podpísala zmluvu s českým Zväzom priemyslu a dopravy a s Česko-Slovensko-Iránskou obchodnou komorou. Počas návštevy Mládek ešte v Teheráne otvorí zahraničnú kanceláriu agentúry CzechTrade.

Odbúravanie západných sankcií priťahuje do 80-miliónového Iránu politikov a obchodníkov z celého sveta. Iránske úrady nedávno oznámili, že za deväť mesiacov od 21. marca minulého roka prišlo do krajiny 145 obchodných delegácií zo 48 krajín sveta.

V českej podnikateľskej misii prevažujú strojárske podniky. Do Iránu odleteli aj zástupcovia firiem, ako je výrobca nožníc Linet, producent priemyselných armatúr MSA alebo sklárska firma Preciosa. Vstup na iránsky trh zvažuje napríklad aj Škoda Auto.

Po zrušení sankcií očakáva Nemecko zdvojnásobenie exportu do Iránu

Sigmar Gabriel, archívne foto.
Foto: TASR/AP Photo
Nemecký priemysel očakáva výrazný rast exportu do Iránu potom, ako USA a Európska únia zrušili voči krajine medzinárodné sankcie. Vývoz nemeckých firiem chce podporiť aj nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel, ktorý začiatkom mája plánuje navštíviť Teherán. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Malo to rýchlejší spád, než sme predpokladali," povedal predseda Zväzu nemeckých výrobcov strojov a zariadení (VDMA) Reinhold Festge. Ako dodal, teraz je už na firmách a bankách, aby novú príležitosť využili.

Pred zavedením sankcií zo strany EÚ, ktorá tak urobila v roku 2012, bolo Nemecko najväčším obchodným partnerom Iránu. Po zavedení sankcií, ktorými západné krajiny reagovali na iránsky jadrový program, začali na tamojší trh nastupovať čínske a kórejské firmy, ako aj podniky z krajín Blízkeho východu.

Nemecká obchodná a priemyselná komora očakáva, že export do Iránu sa v najbližších rokoch zdvojnásobí na 5 miliárd eur a v dlhodobejšom meradle dosiahne dvojnásobok uvádzanej hodnoty. To by aspoň čiastočne mohlo kompenzovať postupne klesajúci dopyt po nemeckých výrobkoch zo strany Číny, Ruska a iných reformujúcich sa trhov. Najviac by z opätovného otvorenia sa iránskeho trhu mali vyťažiť nemecké strojárske podniky, automobilky, chemické firmy, ale aj farmaceutický priemysel a spoločnosti pôsobiace v oblasti obnoviteľných energií.

VDMA plánuje v 1. polroku tohto roka otvoriť v Teheráne kanceláriu s cieľom pomôcť nemeckým strojárskym podnikom presadiť svoje produkty na iránskom trhu. Teherán už oznámil jeden z prvých veľkých kontraktov, konkrétne s francúzsko-nemeckým výrobcom lietadiel Airbus. Irán plánuje kúpiť 114 dopravných lietadiel, pričom hodnota kontraktu sa odhaduje na úrovni okolo 10 miliárd USD (9,16 miliardy eur) v katalógových cenách. Minulý týždeň Siemens oznámil kontrakty v oblasti železničnej infraštruktúry a automobilka Daimler uviedla, že na iránsky trh by sa mohla vrátiť jej divízia nákladných vozidiel.