Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na desiatich členov a mecenášov Hamasu

Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy 17. októbra 2023. Foto: TASR/AP

USA oznámili uvalenie sankcií v deň, keď americký prezident Joe Biden pricestoval na návštevu Izraela.

Washington 18. októbra (TASR) - Spojené štáty americké uvalili v stredu sankcie na desiatich členov a sponzorov militantného hnutia Hamas. Medzi sankcionovanými osobami je aj jeden z veliteľov ozbrojeného krídla Hamasu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Americká ministerka financií Janet Yellenová uvalenie sankcií zdôvodnila nedávnym "brutálnym a bezohľadným masakrom izraelských civilistov vrátane detí" militantmi z Hamasu. Dodala, že USA "podniknú všetky potrebné kroky", aby zabránili tomuto hnutiu získavať peniaze na podobné útoky.

Nové sankcie uvalili USA na osoby sídliace v pásme Gazy, Sudáne, Turecku, Alžírsku či Katare. Ministerstvo financií USA uviedlo, že dosiaľ sa zameralo celkovo na takmer 1000 osôb a subjektov spojených s terorizmom a jeho financovaním Iránom, hnutím Hamas a Hizballáh. USA dlhodobo evidujú Hamas ako teroristickú organizáciu.

USA oznámili uvalenie sankcií v deň, keď americký prezident Joe Biden pricestoval na návštevu Izraela.

Konflikt v pásme Gazy vypukol po rozsiahlych útokoch Hamasu na izraelské územia v sobotu 7. októbra. Odvtedy si vyžiadal viac než 1400 obetí na strane Izraela. Ďalšie dve stovky osôb držia v pásme Gazy ako rukojemníkov. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy hlási za toto obdobie viac než 3000 obetí na životoch.