Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na tri firmy a jednotlivca v Libanone a Turecku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Americké ministerstvo financií oznámilo, že uvaľuje sankcie na tureckú firmu Mira Ihracat Ithalat Petrol, ktorá "na svetových trhoch nakupuje, prepravuje a predáva iránske komodity".

Washington 31. januára (TASR) - Spojené štáty uvalili v stredu sankcie na tri firmy a jednotlivca v Libanone a Turecku. Washington ich obviňuje z finančnej podpory iránskych Revolučných gárd a libanonského proiránskeho militantného hnutia Hizballáh. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Americké ministerstvo financií oznámilo, že uvaľuje sankcie na tureckú firmu Mira Ihracat Ithalat Petrol, ktorá "na svetových trhoch nakupuje, prepravuje a predáva iránske komodity". USA sankcionovali aj výkonného riaditeľa tejto tureckej firmy a ďalšie dve firmy sídliace v Libanone, ktoré podľa rezortu predali Sýrii veľké množstvá iránskeho tovaru.

Sankciované firmy zarobili stovky miliónov dolárov predajom iránskych tovarov, a to aj sýrskej vláde, uviedlo americké ministerstvo financií. "Predaj tohto tovaru poskytol kľúčové zdroje na financovanie (špeciálnych jednotiek Revolučných gárd) Kuds a Hizballáhu pri pokračovaní ich teroristických aktivít a iných teroristických organizácií v regióne," citovala vyhlásenie ministerstva agentúra Reuters.

Spojené štáty k tomuto kroku pristúpili v čase, keď sa očakáva reakcia Washingtonu na útok na amerických vojakov v Jordánsku, ktorý údajne podnikli proiránske milície. Pri nedeľňajšom útoku na menšiu americkú základňu v Jordánsku pri hraniciach so Sýriou zahynuli traja americkí vojaci.