Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

USA uvalili sankcie na ministrov aj manželku venezuelského prezidenta

Venezuelský prezident Nicolas Maduro s manželkou. Foto: TASR/AP

Sankcionovanými osobami sú viceprezidentka Delcy Rodríguezová, minister informácií Jorge Rodríguez, minister obrany Vladimir Padrino López a Madurova manželka Cilia Floresová.

Washington 25. septembra (TASR) - USA uvalili finančné sankcie na štyroch blízkych spolupracovníkov venezuelského prezidenta Nicolása Madura vrátane jeho manželky, informovala v utorok agentúra DPA.

Sankcionovanými osobami sú viceprezidentka Delcy Rodríguezová, minister informácií Jorge Rodríguez, minister obrany Vladimir Padrino López a Madurova manželka Cilia Floresová. Americký minister financií Steven Mnuchin pre agentúru Reuters povedal, že prezident Maduro sa na nich spoliehal pri udržiavaní si moci počas drancovania zvyškov bohatstva krajiny.

Ministerstvo financií sa zameralo aj na sieť, ktorá podporuje predsedu venezuelského Národného zhromaždenia Diosdada Cabella Rondóna. USA na neho uvalili sankcie už v máji za aktivity spojené s pašovaním drog.

"Ministerstvo financií bude pokračovať v peňažných postihoch všetkých, ktorí sa pričinili o pád Venezuely, vrátane sietí a nastrčených figúrok, ktoré zakrývajú nezákonne získané bohatstvo," povedal Mnuchin.

Spojené štáty dlhodobo nesúhlasia s vládou vo Venezuele. Americký prezident Donald Trump sa počas 73. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) pre médiá vyjadril, že USA sa usilujú napraviť "ľudskú tragédiu" v krajine.