Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA uzatvorili svoju základňu bezpilotných lietadiel v južnej Etiópii

Americké bezpilotné lietadlo Foto: TASR/AP

Etiópia je blízkym spojencom Washingtonu v danom regióne a jej vojaci podporujú aj somálsku vládu v boji proti terorizmu.

Addis Abeba 4. januára (TASR) - Spojené štáty uzatvorili svoju základňu pri etiópskom meste Arba Minch, z ktorej prevádzkovali operácie bezpilotných lietadiel. Americká armáda využívala základňu od roku 2011 v rámci protiteroristickej ofenzívy zameranej na skupiny napojené na teroristickú sieť al-Káida vo východnej Afrike, oznámila dnes stanica BBC.

Podľa miestnych bezpečnostných expertov boli tieto zariadenia, nazývané aj drony, používané hlavne na útoky proti islamským militantom zo skupiny aš-Šabáb v susednom Somálsku. Ich cieľom sa stali viacerí vodcovia tejto skupiny vrátane Ahmeda Abdiho Godaneho, ktorý zahynul v septembri 2014.

Americká armáda na tieto účely využívala aj základňu v susednom Džibutsku, ktorá je stále v prevádzke.

Washington pred niekoľkými rokmi pre BBC uviedol, že zo základne v Etiópii štartovali bezpilotné lietadlá len na monitorovacie misie.

USA a vláda v Addis Abebe dosiahli vzájomnú dohodu, že vojenská prítomnosť Spojených štátov v Arba Minch už nie je potrebná. Daná misia bola iba dočasného charakteru, zdôraznili americkí diplomati. Etiópia je blízkym spojencom Washingtonu v danom regióne a jej vojaci podporujú aj somálsku vládu v boji proti terorizmu.