Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA: V Kobané je priskoro hovoriť o splnenej misii

Militant Islamského štátu strieľa v sýrskom meste Kobané, ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Približne 90 percent mesta bolo znovu dobytých a IS, či už na základe rozkazu alebo skutočnosti, že strácajú súdržnosť, sa sťahujú z mesta," povedal nemenovaný predstaviteľ.

Washington 27. januára (TASR) - Stále je priskoro prehlasovať operáciu v meste Kobané na severe Sýrie za "splnenú misiu". Uviedol to dnes nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí, píše agentúra Reuters.

Kurdské sily bojujúce proti militantom z Islamského štátu (IS) takmer po štyroch mesiacoch oznámili, že sa im podarilo bojovníkov IS potlačiť a prevziať kontrolu nad celým mestom.

"Približne 90 percent mesta bolo znovu dobytých a IS, či už na základe rozkazu alebo skutočnosti, že strácajú súdržnosť, sa sťahujú z mesta," povedal nemenovaný predstaviteľ. Počet bojovníkov zabitých v Kobané sa podľa neho pohybuje v "štvorciferných číslach".

Sýrskym Kurdom sa podarilo obnoviť kontrolu nad Kobané aj s podporou irackých Kurdov z takzvaných milícií péšmarga. Kľúčovú úlohu zohrávala aj koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá takmer denne bombardovala pozície islamistov v meste a jeho okolí.

V bojoch o Kobané, ktoré sa začali v polovici septembra, prišlo o život najmenej 500 ľudí a viac ako 200.000 bolo nútených utiecť cez hranicu do Turecka.

V meste Kobané, ktorého arabský názov je Ajn al-Arab, žilo zmiešané obyvateľstvo - Kurdi, Arabi, Turci i Arméni. Cieľom IS bolo zahrnúť aj túto lokalitu do kalifátu, ktorý vyhlásil na súvislom páse území dobytých v Sýrii i susednom Iraku.