Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

USA v správe o ľudských právach kritizujú Čínu, Irán, Rusko i KĽDR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/The Gainesville Sun, Matt Stamey

V týchto krajinách dochádza vraj k porušovaniu práv, nevynímajúc obmedzovanie slobôd prejavu, ale ani dovoľovanie či páchanie násilia na skupinách patriacich k náboženským, etnickým a iným menšinám.

Washington 21. apríla (TASR) - Vláda amerického prezidenta Donlada Trumpa označila Čínu, Irán, Rusko a Severnú Kóreu za "sily nestability" v súvislosti s porušovaním ľudských práv, ktorého sa podľa nej dopúšťajú na vlastných občanoch, ako aj iných osobách. Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov použilo takéto hodnotenie v piatkovej výročnej správe o stave ľudských práv v zahraničí, o ktorej informovala agentúra AP.

V uvedených štyroch krajinách dochádza podľa Washingtonu k porušovaniu práv v mimoriadnej miere, nevynímajúc obmedzovanie slobôd prejavu a zhromažďovania sa, ale ani dovoľovanie či páchanie násilia na skupinách patriacich k náboženským, etnickým a iným menšinám. Krajiny, ktoré podrývajú základy ľudskej dôstojnosti, poškodzujú americké záujmy a zaslúžia si "morálne odsúdenie", uvádza sa v dokumente mapujúcom vývoj vo svete počas roka 2017.

"Vlády Číny, Ruska, Iránu a Severnej Kórey napríklad porušujú na dennej báze ľudské práva ľudí na svojom území a sú preto silami nestability," napísal v úvode úradujúci minister zahraničných vecí Spojených štátov John Sullivan. Podľa jeho slov sa Američania snažia ísť príkladom, pričom presadzujú dobré vládnutie, snahy bojovať proti korupcii a zásady právneho štátu.

Výročná správa je tradične súborom čiastkových bilancií v jednotlivých krajinách sveta, pričom ide o prvý takýto dokument, ktorý bol celý vypracovaný Trumpovou administratívou. Agentúra AP v tejto súvislosti upozornila, že zo správy vypadla časť o "reprodukčných právach", ktorú zaviedla v roku 2012 vtedajšia ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, a bola nahradená pasážou o "donucovaní v populačnej kontrole". Potvrdzuje to odmietavý postoj Trumpovej administratívy k interrupciám, ktorý sa už prejavil aj vo financovaní medzinárodných zdravotných programov.