Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

USA: Väčšina členov G20 na záver summitu odsúdi vojnu na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) hovorí s ruskou veľvyslankyňou v Indonézii Ljudmilou Vorobjovovou po jeho príchode na medzinárodné letisko Nguraha Raia pred začiatkom summitu G20 na indonézskom ostrove Bali 13. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Hlavní vyjednávači G20 vrátane predstaviteľov Moskvy sa už aj dohodli na návrhu spoločného záverečného vyhlásenia summitu v Indonézii, potvrdil podľa agentúry DPA predseda Európskej rady Michel.

Nusa Dua 15. novembra (TASR) - Skupina G20, ktorá sa v súčasnosti stretáva na summite na indonézskom ostrove Bali, na záver tejto schôdzky vydá stanovisko, v ktorom "väčšina" z jej členov ostro odsúdi ruskú vojnu proti Ukrajine, uviedol v utorok reportérom nemenovaný predstaviteľ USA. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Domnievam sa, že väčšina členov G20 dá najavo, že odsudzuje vojnu Ruska na Ukrajine, že vojnu Ruska na Ukrajine považujú za hlavný zdroj obrovského ekonomického a humanitárneho utrpenia vo svete," spresnil predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Rusko nesúhlasí dokonca ani s používaním slova "vojna" pri opise svojich snáh podrobiť si susednú Ukrajinu, podotýka AFP, podľa ktorej preto existujú intenzívne špekulácie, či sa skupina G20 vyjadrí k tomuto konfliktu v spoločnom duchu.

Hlavní vyjednávači G20 vrátane predstaviteľov Moskvy sa už aj dohodli na návrhu spoločného záverečného vyhlásenia summitu v Indonézii, potvrdil v utorok podľa agentúry DPA predseda Európskej rady Charles Michel.