Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Americká verejnosť podporuje podpísanie dohody s Iránom

Ilustračné fotoy Foto: TASR/AP

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila tlačová agentúra Reuters so spoločnosťou Ipsos.

Washington 27. novembra (TASR) - Americká verejnosť v pomere 2:1 podporuje podpísanie dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu, ktorú počas uplynulého víkendu podpísali USA s touto blízkovýchodnou krajinou. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila tlačová agentúra Reuters so spoločnosťou Ipsos.

Výsledky ďalej ukázali, že Američania sú veľmi opatrní ohľadom možnosti vojenského zásahu ich krajiny proti Iránu, a to aj napriek tomu, ak by prelomové diplomatické snahy stroskotali. Zistenia sú dobrou správou aj pre amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorého popularita v uplynulých týždňoch klesla dôsledkom komplikácií so zavedením jeho reformy zdravotnej starostlivosti.

Podľa prieskumu 44 percent Američanov podporuje dočasnú dohodu podpísanú v Ženeve medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami, kým 22 percent opýtaných s ňou nesúhlasí. Napriek tomu, že americká verejnosť prechováva voči zámerom Teheránu iba malú dôveru, prieskum odhalil jej silnú túžbu po tom, aby sa USA vyhli novému vojenskému zásahu po zdĺhavých a nákladných misiách v Iraku a Afganistane.

Ak by dohoda s Iránom zlyhala, 49 percent respondentov požaduje, aby USA voči nemu zvýšili svoje sankcie, pričom 31 percent si myslí, že by sa malo prikročiť k ďalším diplomatickým krokom. Iba 20 percent obyvateľov chce, aby USA použili voči Iránu vojenskú silu. Prieskum sa vykonal na vzorke 591 respondentov v období od nedele do utorka a má interval dôveryhodnosti plus-mínus 4,9 bodu.