Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Americká vláda rozhoduje o schválení prvého domáceho testu na HIV

Zdravotník odoberá vzorku krvi na test HIV počas kampane pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

Zdravotnícki experti odhadujú, že približne pätina z 1,2 milióna Američanov infikovaných HIV - asi 240.000 osôb - o svojom stave nevie.

Washington 11. mája (TASR) - Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) rozhoduje o schválení prvého rýchleho a voľne predajného testu na prítomnosť vírusu HIV.

V prípade schválenia budú môcť záujemcovia bez lekárskeho dozoru doma zistiť, či nie sú nakazení vírusom, ktorý spôsobuje chorobu AIDS.

Zástupcovia FDA dnes oznámili, že test OraQuick môže výrazne prispieť k spomaleniu šírenia HIV. Tiež však vyjadrili obavy, či je táto metóda dosť presná.

Zdravotnícki experti odhadujú, že približne pätina z 1,2 milióna Američanov infikovaných HIV - asi 240.000 osôb - o svojom stave nevie. Testovanie je jedným z hlavných nástrojov na spomalenie šírenia nákazy. Počet novoinfikovaných vírusom HIV sa dve desaťročia drží na úrovni okolo 50.000 ročne.

Počas skúšok, ktoré vykonal výrobca testu, firma OraSure Technologies, test správne odhalil prítomnosť HIV v 93 percentách prípadov. FDA odhaduje, že v prípade schválenia by test neodhalil asi 3800 infikovaných ročne.

Test bol v rámci firemných skúšok presnejší v prípadoch, keď testované osoby neboli nakazené HIV. OraQuick správne identifikoval HIV-negatívne osoby v 99 percentách prípadov.

Skúška sa vykonáva analýzou slín a výsledok je známy v priebehu 20 minút.

V utorok FDA požiada panel expertov o stanovisko k schváleniu testu. Vládna agentúra sa odporúčaniami expertov nemusí riadiť, zvyčajne tak však robí.