Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA: Vojenské operácie neprinesú Líbyi mier, zhodli sa Obama a Renzi

Americký prezident Barack Obama (vpravo) počúva talianskeho premiéra Mattea Renziho počas tlačovej konferencie po ich stretnutí v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 17. apríla 2015. Predmetom ich rozhovorov bola situácia na Ukrajine, v Líbyi ako aj násilie zo strany militantov Islamského štátu. Foto: TASR

Americký prezident Barack Obama a taliansky premiér Matteo Renzi vyzvali na politické urovnanie konfliktu v Líbyi, pričom uviedli, že zahraničné vojenské operácie nie sú riešením tamojšej situácie.

Washington 17. apríla (TASR) - Americký prezident Barack Obama a taliansky premiér Matteo Renzi dnes vyzvali na politické urovnanie konfliktu v Líbyi, pričom uviedli, že zahraničné vojenské operácie nie sú riešením tamojšej situácie.

"Líbya je evidentne oblasťou vzbudzujúcou veľké znepokojenie," povedal Obama po stretnutí s Renzim v Bielom dome.

"Tento problém nebudeme schopní vyriešiť iba niekoľkými útokmi dronov alebo niekoľkými vojenskými akciami. Skombinujeme naše protiteroristické snahy v spolupráci s Talianskom a ďalšími rovnako zmýšľajúcimi štátmi s politickými krokmi,"
uviedol Obama na spoločnej tlačovej konferencii s Renzim po skončení rokovania.

Renzi povedal, že mier v Líbyi sa musí dosiahnuť bez vonkajšieho zasahovania, a prostredníctvom dohody tamojších znepriatelených táborov.

Obama podľa vlastných slov nehovoril s Renzim o možnom nasadení bezpilotných lietadiel v Líbyi, píše agentúra Reuters.

OSN sa v súčasnosti snaží sprostredkovať rozhovory medzi samozvanou, milíciami podporovanou vládou v Tripolise a medzinárodne uznávaným kabinetom, ktorý sa vlani po vyhnaní z hlavného mesta uchýlil do Tobruku na východe Líbye.

Ozbrojený konflikt oboch táborov a z neho vyplývajúci politický a bezpečnostný chaos v Líbyi využívajú na rozširovanie svojich pozícií extrémisti, vrátane skupín hlásiacich sa k militantnej organizácii Islamský štát (IS).