Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA: Volebný maratón pokračuje v Južnej Karolíne a Nevade

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Foto: TASR/AP

Favoritom republikánskych primárok v Južnej Karolíne je kontroverzný newyorský realitný magnát Donald Trump.


Columbia 20. februára (TASR) - V amerických štátoch Južná Karolína a Nevada sa dnes koná ďalšie kolo primárok republikánov a demokratov.

Zatiaľ čo v Južnej Karolíne rozhodujú o uchádzačovi o prezidentskú nomináciu republikáni v štátom organizovaných primárkach (primaries), v ktorých môžu hlasovať všetci registrovaní voliči, v Nevade organizujú demokrati tzv. volebné zhromaždenia (caucuses), ktoré majú voľnejšie pravidlá.

Favoritom republikánskych primárok v Južnej Karolíne je kontroverzný newyorský realitný magnát Donald Trump, ktorý pred svojimi súpermi v prieskumoch vedie o 15-18 percentuálnych bodov. O druhé miesto bojujú texaský senátor Ted Cruz so senátorom za Floridu Marcom Rubiom.

V Južnej Karolíne ide o získanie 50 delegátov nominačného zjazdu republikánov. Na celkové víťazstvo potrebuje uchádzač hlasy 1237 delegátov. Víťazstvo v tomto štáte by bolo dôležitou vzpruhou pre Trumpa, ktorý prekvapujúco prehral v prvých primárkach v Iowe, no v ďalších v štáte New Hampshire už zvíťazil.

Južná Karolína je prvým štátom v tohtoročných primárkach s vysokým podielom predovšetkým hispánskych, ale aj afroamerických voličov. Tí sú dôležitou skupinou medzi voličmi Demokratickej strany.

Medzi demokratmi súperia o voličov už len exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a vermontský senátor Bernie Sanders. V Nevade sa situácia nečakane zdramatizovala, pretože Clintonová viedla niekoľko mesiacov s dvojciferným náskokom, ktorý sa však Sanders, označujúci sa za "demokratického socialistu", dohnal.

Clintonová len tesne zvíťazila v Iowe, no následne neuspela v New Hampshire. V Nevade sa bude so Sandersom uchádzať aj o priazeň Afroameričanov, Hispáncov a Američanov ázijského pôvodu, ktorí tvoria asi 50 percent populácie. V tomto štáte sa "hrá" o 43 delegátov nominačného zjazdu demokratov. Demokratický kandidát potrebuje získať podporu 2382 delegátov.

Hlasovanie v Južnej Karolíne prebieha od 07.00 h miestneho času (13.00 h SEČ). Caucusy v Nevade sa začnú o 11.00 h miestneho času (20.00 h SEČ).