Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Výbuch otriasol ďalšou chemickou továrňou v Louisiane

Na snímke výbuch v chemickej továrni v americkom meste Geismar Foto: TASR/AP

Len niekoľko kilometrov ďalej vo štvrtok vybuchol iný chemický závod.

Donaldsonville 15. júna (TASR) - Najmenej jeden robotník prišiel o život a sedem ďalších utrpelo v noci nadnes zranenia pri explózii v chemickej továrni v Louisiane. Ide už o druhý podobný výbuch v tomto americkom štáte v priebehu dvoch dní, oznámila dnes agentúra AP.

K najnovšej explózii došlo v závode spoločnosti CF Industries v meste Donaldsonville na juhu Louisiany. Podľa miestnej polície sú niektorí zo zranených vo vážnom stave. Incident však údajne neohrozil okolie továrne, keďže nevznikol požiar ani nebol zaznamenaný únik chemických látok.

K výbuchu došlo počas prečerpávania dusíka z cisternového vozidla do tlakovej nádoby, ktorá pravdepodobne neuniesla záťaž, na akú bola stavaná a praskla. Vyšetrovatelia budú zisťovať, či k tomu neprispelo aj zanedbanie bezpečnostných predpisov.

Továreň CF Industries v Donaldsonville vyrába dusík pre poľnohospodárske a priemyselné účely. V časti areálu zasiahnutej výbuchom vznikli veľké materiálne škody.

Len niekoľko kilometrov od nej vo štvrtok vybuchol iný chemický závod: explózia v prevádzke firmy Williams Companies pri meste Geismar si vyžiadala dva životy a desiatky zranených. Obe fabriky sa nachádzajú na rieke Mississippi.