Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

USA vydali bývalého panamského prezidenta Martinelliho do vlasti

Ricardo Martinelli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O Martinelliho vine rozhodnú panamské súdy, povedala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová.

Panama/Miami 11. júna (TASR) - Vláda Spojených štátov vydala v pondelok bývalého panamského prezidenta Ricarda Martinelliho do vlasti, aby tam čelil obvineniam z politickej špionáže či sprenevery, píše agentúra AP.

O Martinelliho vine rozhodnú panamské súdy, povedala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová. Vydanie exprezidenta nasledovalo po bežných postupoch stanovených v bilaterálnej zmluve o vzájomnom vydávaní podozrivých osôb, uzatvorenej medzi oboma krajinami, dodala hovorkyňa.

V súčasnosti 66-ročný Martinelli, ktorý je známy aj ako veľkopodnikateľ, začiatkom roka 2015 opustil Panamu a predpokladalo sa, že sa usadil v Spojených štátoch. Panamské orgány požiadali Washington o vydanie exprezidenta, po ktorom bolo taktiež vyhlásené medzinárodné pátranie. Martinelliho nakoniec zadržali vlani v júni blízko Miami na Floride.

Martinelli, ktorý stál na čele Panamy v rokoch 2009-2014, je okrem iného podozrivý z nariadenia nezákonného odpočúvania opozičných politikov, podnikateľov a novinárov. Ako prezident sa tiež údajne dopustil sprenevery a zneužitia právomocí. Podľa samotného Martinelliho však ide o nepodložené tvrdenia politických protivníkov.