Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

USA: Vyhostenie amerických diplomatov z Ruska je neopodstatnené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

USA prisľúbili, že podniknú protiopatrenia.

Washington 14. septembra (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok odsúdili rozhodnutie Ruska vyhostiť dvoch amerických diplomatov a prisľúbili, že podniknú protiopatrenia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Toto nevyprovokované vyhostenie nášho diplomatického personálu je úplne neopodstatnené," povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. "Ľutujeme, že sa Rusko vybralo touto cestou a určite môžete očakávať, že na ich činy primerane zareagujeme," dodal.

Rusko vo štvrtok oznámilo, že vyhostí dvoch zamestnancov americkej ambasády v Moskve za údajné napojenie na bývalého pracovníka konzulátu USA v ruskom Vladivostoku Roberta Šonova, ktorého Moskva obvinila zo špionáže.

Ruský rezort diplomacie si v tejto súvislosti predvolal veľvyslankyňu Spojených štátov v Moskve Lynne Tracyovú. Oznámil jej, že diplomati Jeff Sillin a David Bernstein boli označení za nežiaduce osoby a musia do siedmich dní opustiť ruské územie.

Rusko koncom augusta zadržala Šonova, ktorý údajne americkým diplomatom poskytoval informácie o ukrajinskom konflikte a vojenskej mobilizácii v Rusku ešte vlani v septembri. Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pôsobil Šonov ako informátor veľvyslanectva Spojených štátov v Moskve.