Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA vyhostia 60 ruských diplomatov

Na archívnej snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov je medzi 60 Rusmi 12 špiónov, o ktorých sa americké bezpečnostné úrady domnievajú, že pracujú pod diplomatickým krytím v rámci ruskej misie pri OSN.

Washington 26. marca (TASR) - Spojené štáty vyhostia 60 ruských diplomatov a nariadia zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle, a to v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa.

Podľa týchto zdrojov je medzi 60 Rusmi 12 špiónov, o ktorých sa americké bezpečnostné úrady domnievajú, že pracujú pod diplomatickým krytím v rámci ruskej misie pri OSN.

Konzulát v meste Seattle je podľa nich otázkou bezpečnosti, pretože sa nachádza v blízkosti základne amerického námorníctva.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.