Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA: Vyhrážka bombou si vynútila evakuáciu základnej školy Sandy Hook

Spomienka na obete masakry zo základnej školy Sandy Hook Elementary School po mesiaci od streľby 14. januára 2013 v Newtowne. Foto: TASR/AP

Hovorca polície z Newtonu uviedol, že všetkých žiakov po prijatí vyhrážky následne evakuovali bez incidentu.

New York 15. decembra (TASR) - Základnú školu Sandy Hook v meste Newtown v americkom štáte Connecticut, kde mladý útočník pred šiestimi rokmi zastrelil 26 ľudí, museli v piatok evakuovať pre vyhrážku bombou. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorca polície z Newtonu uviedol, že všetkých žiakov po prijatí vyhrážky následne evakuovali bez incidentu. Pri prehliadke priestorov školy policajti výbušné zariadenie nenašli. Napriek tomu vedenie školy nariadilo budovu zatvoriť ako preventívne opatrenie.

Dvadsaťročný Adam Lanza 14. decembra 2012 zastrelil na základnej škole 20 prvákov a šesť pedagógov. Ešte pred masakrom v škole zastrelil doma svoju matku, nakoniec obrátil zbraň proti sebe a spáchal samovraždu. Jeho masové zabíjanie vyburcovalo skupiny ľudí po celých USA, ktorí sú zástancami väčšej kontroly zbraní, pripomenula AFP.

V roku 2013 pôvodnú školskú budovu zbúrali. Nová budova prešla kompletnou rekonštrukciou, posilnili bezpečnosť a v školskej záhrade postavili pamätník.

Rovnako ako každý rok si obyvatelia Newtonu v tichosti v piatok ráno 14. decembra pripomenuli obete tohto masakru.