Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA sú sklamané, že poľský prezident podpísal zákon o holokauste

Na archívnej snímke Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uviedol vo vyhlásení, že nový zákon nepriaznivo ovplyvňuje slobodu prejavu a vedecké bádanie.

Washington 7. februára (TASR) - Spojené štáty vyjadrili v utorok sklamanie nad tým, že poľský prezident Andrzej Duda podpísal novelu zákona, ktorý trestá pripisovanie zodpovednosti za holokaust Poliakom.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uviedol vo vyhlásení, že nový zákon "nepriaznivo ovplyvňuje slobodu prejavu a vedecké bádanie".

Poľský prezident Duda podpísal legislatívu v utorok, čím sa vzoprel varovaniu Spojených štátov. Avšak Duda tiež povedal, že požiada poľský ústavný súd, aby zákon posúdil, a nechal tak otvorenú možnosť, že ešte dôjde k jeho úprave.

Predstavitelia poľskej vlády argumentovali, že zákon je potrebný, aby odradil od používania slovného spojenia "poľské tábory smrti" alebo "poľské koncentračné tábory", ak ide o tábory, ktoré zriadilo nacistické Nemecko počas druhej svetovej vojny v okupovanom Poľsku.

Tillerson vo vyhlásení dodal, že "slovné spojenia ako 'poľské tábory smrti' sú síce bolestné a mylné", ale najlepšie je brániť sa proti nim "otvorenou debatou, vedeckým skúmaním a vzdelávaním".