Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

USA: Výmena väzňov má „nulový“ vplyv na vzťahy s Ruskom

Na archívnej snímke z 12. februára 2022 americká vlajka veje na Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AFP o výmene väzňov informovala Marija Zacharovová s tým, že výmene väzňov, ktorá sa uskutočnila v stredu, predchádzal dlhý vyjednávací proces.

Washington 27. apríla (TASR) - Spojené štáty neočakávajú žiadne zlepšenie vzťahov s Ruskom a budú pokračovať v plnej podpore Ukrajiny napriek stredajšej výmene väzňov v Moskve, uviedli nemenované americké zdroje. Informovala o tom agentúra AFP.

"Nepredstavuje to žiadnu zmenu - nula - v našom prístupe k otrasnému násiliu na Ukrajine," uviedol pre AFP nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ USA.

"Tieto diskusie s Rusmi, ktoré viedli k tejto výmene, boli prísne ohraničené na túto tému - nebola žiadna širšia konverzácia alebo jej začiatok," dodal.

Moskva oznámila, že vymenila bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Trevora Reeda, väzneného v Rusku za útok na príslušníkov polície, za ruského pilota Konstantina Jarošenka, ktorý bol v roku 2010 v USA odsúdený za pašovanie drog na 20 rokov väzenia. Podľa agentúry AFP o výmene väzňov informovala prostredníctvom platformy Telegram hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová s tým, že výmene väzňov, ktorá sa uskutočnila v stredu, predchádzal dlhý vyjednávací proces.