Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA vypustili do vesmíru satelit na presnejšie určovanie počasia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vypustená družica je prvou zo štyroch kozmických lodí novej generácie z dielne NASA a Národného úradu pre oceán a atmosféru.

Vandenberg 19. november (TASR) - Pokročilý americký meteorologický satelit vyštartoval v sobotu na polárnu dráhu z vojenskej leteckej základne Vandenberg v americkom štáte Kalifornia. Jeho úlohou bude zlepšiť presnosť dlhodobých predpovedí počasia. Informovala o tom agentúra AP.

Satelit Joint Polar Satellite System-1 (JPSS) vyniesla na obežnú dráhu nosná raketa Delta II, ktorá odštartovala z leteckej základne na pobreží Kalifornie v sobotu o 13:47 miestneho času.

Vypustená družica je prvou zo štyroch kozmických lodí novej generácie z dielne NASA a Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA).

Družicu JPSS-1, ktorá bude krúžiť okolo Zeme od póla k pólu 14 krát za deň, tvorí súbor piatich menších nástrojov. Tie majú za úlohu robiť komplexné pozorovania umožňujúce predpovedať nepriaznivé počasie a s tým spojené mimoriadne situácie s predstihom troch až siedmich dní.

Satelit okrem iného tiež prispeje k zlepšeniu krátkodobých predpovedí počasia a výskumu v oblasti klímy a dynamiky oceánu.