Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA: Vyšetrovanie odhalilo rasovú zaujatosť polície vo Fergusone

Demonštranti držia nápisy počas protestného pochodu na námestí Kiener Plaza v St. Louis 25. novembra 2014. Protesty sa konali v utorok aj v ďalších mestách v USA po tom, ako veľká porota rozhodla, že neobžaluje belošského policajta v prípade zastrelenia černošského tínedžera z augusta. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie odhalilo prejavy rasovej zaujatosti v rámci policajného oddelenia, mestského väzenia a súdu v meste Ferguson, kde v auguste 2014 zastrelil belošský policajt mladého Afroameričana.

Washington 3. marca (TASR) - Vyšetrovanie rezortu spravodlivosti USA odhalilo prejavy rasovej zaujatosti v rámci policajného oddelenia, mestského väzenia a súdu v meste Ferguson v štáte Missouri, kde v auguste 2014 zastrelil belošský policajt mladého Afroameričana. Informovala dnes o tom agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa blízkeho vyšetrovaniu.

Vyšetrovatelia zistili, že policajti vo Fergusone zvykli používať neprimeranú silu proti občanom tmavej farby pleti a príliš často ich pokutovali za menej závažné trestné činy, uviedol zdroj, ktorý chcel ostať v anonymite.

Oficiálne zverejnenie správy sa očakáva už v stredu.

Dokument má priniesť priame dôkazy o rasovej zaujatosti zo strany policajtov a zamestnancov súdov vo Fergusone, ako aj informácie o systéme, ktorý údajne preferoval príjmy z vyberania pokút nad záujmami verejnej bezpečnosti.

Zastrelenie 18-ročného Afroameričana Michaela Browna vo Fergusone vyvolalo v USA vlnu protestov a násilia.

Afroameričania a ďalší občania v komunite Fergusonu žiadali trestné stíhanie belošského policajta Darrena Wilsona za vraždu alebo zabitie. Wilsonovi zástancovia však tvrdili, že konal v sebaobrane.