Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

MetroJet: Je len jediná vysvetliteľná príčina pádu nášho lietadla

Alexander Smirnov, námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Kogalymavia - ktorá v roku 2012 prešla rebrandingom a používa aj značku MetroJet - odpovedá na otázky novinárov v Moskve 2. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Experti, ktorí pracujú na mieste sobotňajšieho pádu ruského lietadla A321 na Sinajskom polostrove, dnes objavili predmety nepatriace ku konštrukcii stroja.

Washington 3. novembra (TASR) - Satelitné snímky nepotvrdili teóriu, že ruské dopravné lietadlo, ktoré cez víkend havarovalo v Egypte, zostrelila raketa. S odvolaním sa na americkú televíziu NBC o tom dnes informovala agentúra DPA.

"Špekulácie, že toto lietadlo zostrelila raketa, sú bezpredmetné," povedal pre NBC nemenovaný bezpečnostný zdroj.



Na infračervených záberoch z amerického satelitu podľa televízií NBC a CBS vidno tepelný záblesk nad Sinajským polostrovom práve v čase, keď oblasťou prelietavalo ruské lietadlo. Americkí bezpečnostní analytici predpokladajú, že mohlo ísť o výbuch v lietadle - buď explodovala palivová nádrž, alebo bomba. Avšak podľa nich nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch.

Lietadlo A321 ruskej leteckej spoločnosti Kogalymavia, ktoré letelo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, havarovalo v sobotu ráno približne pol hodiny po štarte. Lietadlo sa vtedy nachádzalo zhruba 100 kilometrov južne od mesta Aríš, administratívneho centra provincie Severný Sinaj.

Na palube lietadla bolo 217 cestujúcich a siedmi členovia posádky. Podľa egyptských úradov katastrofu nikto neprežil. Väčšina cestujúcich boli Rusi, na palube boli aj štyria Ukrajinci a jeden Bielorus.

MetroJet: Airbus A-321 bol vo výbornom technickom stave


Sobotňajšiu katastrofu ruského dopravného lietadla na Sinajskom polostrove s 224 obeťami pravdepodobne spôsobil "náraz" počas letu. Uviedla to v pondelok spoločnosť MetroJet, ktorej stroj patril.

"Jedinou vysvetliteľnou príčinou je mechanický náraz do lietadla," vyhlásil na tlačovej konferencii Alexander Smirnov, námestník generálneho riaditeľa spoločnosti Kogalymavia, ktorá používa aj značku MetroJet.

"Neexistuje kombinácia takých systémových porúch, ktoré by mohli viesť k zničeniu lietadla počas letu," tvrdil Smirnov podľa agentúry DPA.

Ďalší námestník riaditeľa Viktor Jung povedal, že lietadlo typu Airbus A-321 bolo vo "výbornom technickom stave" a pilot pred katastrofou nevyslal žiaden núdzový signál.

Vrak ruského lietadla, ktoré havarovalo na Sinajskom polostrove
Foto: TASR/AP


Egyptské štátne médiá krátko po havárii informovali, že pilot nahlásil letovej kontrole poruchu stroja a požiadal o povolenie pristáť. Predstavitelia letovej kontroly však tieto správy neskôr dementovali.

Letecká spoločnosť v pondelok priznala, že v ostatnom čase čelí finančným ťažkostiam, pričom mešká aj s výplatami, ale poprela, že by tieto problémy mali súvis s haváriou.

Ruská federálna služba pre prácu a zamestnanosť v pondelok poukázala, že spoločnosť mešká s výplatami už niekoľko mesiacov. Podľa ruského spravodajského portálu LifeNews nedostali piloti MetroJetu mzdu už tri mesiace.

Na mieste pádu sa našli predmety nepatriace ku konštrukcii lietadla


Experti, ktorí pracujú na mieste sobotňajšieho pádu ruského lietadla A321 na Sinajskom polostrove, objavili predmety nepatriace ku konštrukcii stroja. Agentúru TASS o tom upovedomili informované zdroje v Káhire.

Medzitým egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí označil za propagandu vyhlásenie teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za haváriu ruského lietadla.

Sísí uviedol, že cieľom vyhlásenia IS je destabilizovať situáciu v regióne a poškodiť obraz Egypta. Dodal, že situácia v inkriminovanej časti Sinajského polostrova je pod kontrolou vládnych síl.

Zodpovednosť Islamského štátu za sobotňajšie letecké nešťastie spochybnila v noci nadnes aj hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Elisabeth Trudeauová.