Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

USA vyšetrujú prípad sexuálneho obťažovania v armáde

Americkú vojačku Carolyn Schapperovú v Iraku sexuálne obťažoval kolega, vojak. Foto: TASR/AP

Velenie vzdušných síl žiada asi 300.000 príslušníkov letectva o informácie o prípadnom obťažovaní. Aktivisti žiadajú razantný zásah ministerstva obrany.

San Antonio 17. októbra (TASR) - Velenie amerických vzdušných síl zaslalo všetkým brancom, ktorí sa v posledných desiatich rokoch zúčastnili výcvikov na základni v štáte Texas, hromadný e-mail so žiadosťou o poskytnutie informácií o prípadnom sexuálnom obťažovaní. Ide o súčasť vyšetrovania jedného z najväčších sexuálnych škandálov v rámci ozbrojených síl USA.

Ako dnes informovala agentúra AP s odvolaním sa na zdroj v americkom letectve, ktorý si neželal byť menovaný, e-mail bol zaslaný približne 300.000 súčasným alebo bývalým príslušníkom letectva.

E-mail obsahuje naliehavú výzvu, aby adresáti podali svedectvo o prípadných sexuálnych útokoch, neprimeranom sexuálnom správaní alebo neprofesionálnych pracovných vzťahoch a aby tak pomohli "vykoreniť sexuálne motivované zločiny" v americkom letectve. Základňa Randolph Air Force Base v súvislosti s vyšetrovaním škandálu dala zriadiť aj horúcu telefonickú linku.

Dejiskom zrejme najväčšieho sexuálneho škandálu v rámci americkej armády v poslednom desaťročí bola základňa Lackland Air Force Base v San Antoniu. Piatich vojenských inštruktorov, ktorí tam v uplynulých rokoch viedli dvojmesačný intenzívny výcvik brancov, už obvinili alebo uznali vinnými z celej škály sexuálne motivovaných trestných činov - od nevhodného sexuálneho správania až po sexuálne motivovaný útok. Ďalšieho inštruktora čaká vojenský súd a v prípade 13 ďalších stále prebieha vyšetrovanie.

Vedia aj o starších prípadoch

Obvinenia sa zatiaľ týkajú len posledných štyroch rokov, ale počas po nedávnej návštevy základne Lackland členka Snemovne reprezentantov Jackie Speierová uviedla, že bola oboznámená s prípadmi sexuálneho obťažovania regrútok zo strany inšpektorov spred desiatich rokov.

Speierová to potvrdila aj v noci nadnes v rozhovore pre agentúru AP. Ocenila pritom, že velenie vzdušných síl začalo kauzu vyšetrovať a pátra aj v minulosti. Podotkla, že páchatelia mohli pokračovať v nevhodnom sexuálnom správaní práve pre to, že ich obete alebo svedkovia mali strach oznámiť zločin.

Skupina aktivistov združená v organizácii Protect Our Defenders, ktorá pomáha pri vyšetrovaní sexuálneho škandálu v letectve, uvítala iniciatívny postup velenia základne v Texase, ale poznamenala, že to nestačí. Žiadajú razantný zásah ministerstva obrany, dôsledné prešetrenie kauzy, exemplárne potrestanie vinníkov i ich nadriadených a ochranu obetí.