Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali Hizballáh, aby sa nepokúšal využiť vojnu Izraela a Hamasu

Izraelské mobilné delostrelectvo a izraelskí vojaci počas pozemných operácií v pásme Gazy neďaleko hranice s Izraelom. Foto: TASR/AP

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh v piatok vo svojom prvom verejnom vystúpení od vypuknutia vojny povedal, že USA za ňu nesú plnú zodpovednosť.

Washington 3. novembra (TASR) — Spojené štáty v piatok vyzvali Iránom podporované hnutie Hizballáh, aby sa nepokúsilo využiť vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"My a naši partneri sme sa vyjadrili jasne: Hizballáh a ďalší aktéri — štátni či neštátni — by sa nemali pokúšať využiť prebiehajúci konflikt," uviedol hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC).

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh v piatok vo svojom prvom verejnom vystúpení od vypuknutia vojny povedal, že USA za ňu nesú "plnú zodpovednosť" a môžu zabrániť jej rozšíreniu v regióne, ak Izrael — spojenec Washingtonu — ukončí boje v pásme Gazy.

Na margo tvrdení Nasralláha hovorca NSC vyhlásil, že USA sa nebudú púšťať do slovnej vojny. "Spojené štáty sa neusilujú o eskaláciu alebo rozšírenie konfliktu, ktorý do Izraela priniesol Hamas," zdôraznil.

Takáto vojna medzi Izraelom a Libanonom by bola podľa neho ešte krvavejšia ako tá z roku 2006, preto USA nechcú, aby sa konflikt rozšíril na Libanon. "Pravdepodobné spustošenie Libanonu a jeho obyvateľov by bola nepredstaviteľná a je možné sa jej vyhnúť," dodal hovorca NSC.