Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali Irak,aby stíhal útočníkov na základne s americkými vojakmi

Na archívnej snímke americkí vojaci. Foto: TASR/AP

Od minulého týždňa čelili tri vojenské základne v Iraku, na ktorých pôsobia americkí vojaci, najmenej piatim raketovým a dronovým útokom.

Washington 24. októbra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval irackého premiéra Muhammada Súdáního, aby stíhal tých, ktorí stoja za útokmi na vojenské základne s americkými vojakmi v Iraku. V utorok to uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Blinken ocenil, že Súdání odsúdil útoky na vojenské základne, na ktorých pôsobia americkí vojaci v rámci medzinárodnej koalície vytvorenej na boj proti teroristickej skupine Islamský štát (IS).

Šéf americkej diplomacie v telefonáte požiadal irackého premiéra, aby "stíhal tých, ktorí stoja za útokmi, a splnil záväzok Iraku zachovať bezpečnosť v týchto objektoch", povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

Od minulého týždňa čelili tri vojenské základne v Iraku, na ktorých pôsobia americkí vojaci, najmenej piatim raketovým a dronovým útokom. K väčšine z nich sa prihlásila skupina s názvom "Islamský odpor v Iraku", a to na kanáloch na platforme Telegram pridruženým k šiitským frakciám lojálnym Iránu.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v pondelok obvinil Irán z aktívneho napomáhania útokom proti americkým vojakom na Blízkom východe.