Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali na na zmiernenie napätia v separatistickom Podnestersku

Na archívnej snímke z 16. augusta 2021 hovorca ministra zahraničných vecí USA Ned Price hovorí počas tlačovej konferencie vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Podnestersko, pás územia s približne 470.000 obyvateľmi, je pod kontrolou proruských separatistických úradov od vojny s Moldavskom v roku 1992.

Washington 26. apríla (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v utorok znepokojenie nad výbuchmi v separatistickom regióne Podnestersko v Moldavsku a vyzvalo na zníženie napätia v tejto oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Sme znepokojení akýmikoľvek potenciálnymi pokusmi o eskaláciu napätia," povedal hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price. Nevyjadril sa však k tvrdeniam ukrajinskej vlády, ktorá z útokov obvinila Rusko. "Nepoznáme všetky podrobnosti," zdôraznil Price.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí predtým upozornilo, že útok na administratívnu budovu v podnesterskej metropole Tiraspol a výbuchy, ktoré postihli vysielacie antény a ďalšie zariadenia v tomto regióne, nasledovali po vyhlásení ruského predstaviteľa, že cieľom Moskvy počas jej "špeciálnej vojenskej operácie" je úplne ovládnuť juh Ukrajiny a vybudovať tadiaľ pozemný koridor do Podnesterska.

Podnestersko, pás územia s približne 470.000 obyvateľmi, je pod kontrolou proruských separatistických úradov od vojny s Moldavskom v roku 1992. Rusko má v tomto odštiepeneckom regióne rozmiestnených kolo 1500 vojakov, označených ako mierové jednotky.