Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali nového premiéra Libanonu, aby rýchlo zostavil vládu

Libanonskí vojaci stoja pred vstupom na základňu OSN v juholibanonskom hraničnom meste Nákúra 14. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Míkátí je za posledný rok už tretím premiérom povereným zostavením vlády.

Washington/Bejrút 27. júla (TASR) - Spojené štáty vyzvali v utorok nového dezignovaného premiéra Libanonu Nadžíba Míkátího na to, aby urýchlene zostavil novú vládu, ktorá prijme opatrenia zamerané na boj proti dlhoročnej kríze v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

"USA opakujú svoju výzvu na rýchle vytvorenie vlády, ktorá je efektívna a zaviaže sa k implementácii kľúčových reforiem," povedala novinárom hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jalina Porterová.

Libanonský prezident Michel Aún po pondelňajších konzultáciách s rozličnými parlamentnými blokmi v krajine poveril úlohou zostaviť novú vládu dvojnásobného premiéra Míkátího. Ten viedol v utorok konzultácie s politickými stranami vrátane vplyvného šiítskeho hnutia Hizballáh či Slobodného vlasteneckého hnutia, ktoré založil prezident Aún. "Všetky bloky a všetci poslanci sa jednomyseľne zhodli na potrebe urýchliť proces sformovania kabinetu," povedal.

Miliardár Míkátí (65), ktorý je najbohatším človekom v krajine, zastával funkciu predsedu libanonskej vlády v rokoch 2005 a 2011-2013. Pre mnohých je však stelesnením skorumpovanej oligarchie v krajine a jeho zvolenie za nového predsedu vlády sa tak stretlo s prejavmi všeobecnej nedôvery. Rodák z libanonského Tarábulusu, druhého najväčšieho a zároveň jedného z najchudobnejších miest krajiny, bol v roku 2019 obvinený prokuratúrou z neoprávneného obohatenia. On sám však predmetné obvinenia odmieta.

Míkátí je za posledný rok už tretím premiérom povereným zostavením vlády. V júli odstúpil zo svojho postu Saad Harírí a predchádzajúci dočasný premiér Hassan Dijáb rezignoval po výbuchu v bejrútskom prístave z vlaňajšieho augusta, ktorý si vyžiadal viac než 200 mŕtvych a tisíce zranených.

Libanon sa od roku 2019 zmieta v hlbokej hospodárskej kríze, v dôsledku ktorej aktuálne žije viac než polovica obyvateľov pod hranicou chudoby. Krajina nesplnila takmer nijakú z požiadaviek medzinárodného spoločenstva týkajúcich sa prijatia potrebných reforiem.