Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA vyzvali štáty NATO na flexibilitu v plánoch v Afganistane

Na snímke Ash Carter. Foto: TASR/AP

Carter v rámci vyjadrení poskytnutých agentúre DPA počas schôdzky šéfov rezortov obrany NATO v Bruseli tiež kritizoval Rusko za jeho postup v Sýrii a označil ho za "premenlivé a sebazničujúce".

Brusel 8. októbra (TASR) - Spojené štáty vyzvali dnes členské štáty Severoatlantickej aliancie na flexibilitu v čase prehodnocovania plánov na úplné stiahnutie spojeneckých jednotiek z Afganistanu. Po skončení schôdzky ministrov obrany členských štátov NATO v Bruseli to povedal minister obrany USA Ash Carter.

"Požiadal som všetkých partnerov NATO, aby ostali flexibilní a aby zvážili možnosť úprav v pláne na prítomnosť v Afganistane, ktorý je teraz dva a pol roka starý," uviedol Carter. "Určité štáty naznačili dnes ochotu zmeniť svoje plány a postoje," citovala ho agentúra Reuters.

Carter v rámci vyjadrení poskytnutých agentúre DPA počas schôdzky šéfov rezortov obrany NATO v Bruseli tiež kritizoval Rusko za jeho postup v Sýrii a označil ho za "premenlivé a sebazničujúce". Dodal, že Moskva sa bude musieť vyrovnať s dôsledkami.

"Nesúhlasili sme a ani nebudeme súhlasiť so spoluprácou s Ruskom, pokiaľ bude pokračovať vo vykonávaní tejto zavádzajúcej stratégie," povedal Carter s tým, že hovoril o "čoraz neprofesionálnejšom správaní" ruských síl.

"Toto bude mať dôsledky pre Rusko samotné, ktoré sa oprávnene obáva útoku na Rusko. Očakávam tiež, že v nasledujúcich dňoch utrpia Rusi v Sýrii straty," dodal.