Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Škandálmi poznačený starosta Washingtonu prehral primárky demokratov

Muriel Bowserová Foto: TASR/AP

Víťazstvo v demokratických primárkach sa považuje za rovnocenné s celkovými voľbami starostu, pretože Washington je mestom so silnou prevahou demokratov.

Washington 2. apríla (TASR) - Členka mestskej rady Federálneho dištriktu Kolumbia Muriel Bowserová dnes vyhrala demokratické primárky na starostku Washingtonu. Porazila tak súčasného škandálmi poznačeného starostu Vincenta Graya.

Víťazstvo v demokratických primárkach sa považuje za rovnocenné s celkovými voľbami starostu, pretože Washington je mestom so silnou prevahou demokratov, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Účasť v primárkach bola nízka, zúčastnilo sa ich 23 percent voličov. Bowserová získala 44 percent hlasov, kým jej súper 32 percent. Ostatné hlasy si rozdelili ďalší šiesti kandidáti.

V novembrových voľbách na starostu sa demokratka Bowserová stretne s nezávislým kandidátom Davidom Cataniom, ktorý je považovaný za najsilnejšieho vyzývateľa. Vplyvný člen mestskej rady, otvorene sa hlásiaci k homosexualite, bol predtým republikánom. Republikánsku stranu opustil v roku 2004.

Minulotýždňový prieskum novín Washington Post naznačoval, že Bowserová by porazila Catania náskokom do 30 percent. Z prieskumov pôvodne vyplýval tesný súboj Bowserovej a Graya v demokratických primárkach.

Vincent Gray
Foto: TASR/AP
Grayovu kampaň za opätovné zvolenie však poznačili otázniky nad financovaním jeho víťaznej kampane v roku 2010. Traja z jeho bývalých spolupracovníkov sa priznali, že sú vinní v súvislosti s obvineniami z porušovania zákonov o financovaní kampane.

Starosta Gray (71) strácal v primárkach ťah na Bowserovú, odkedy sa washingtonský podnikateľ Jeffrey Thompson pred troma týždňami priznal, že porušil zákony o financovaní kampane.

Federálni prokurátori obvinili Thompsona, že Grayovi v roku 2010 pomohol "tieňovou kampaňou", vďaka ktorej prostredníctvom priateľov a príbuzných natieklo na voľby 660 000 dolárov (vyše 478 000 eur).

Gray odmietol, že by konal nezákonne. Voliči však v utorok povedali, že obvinenia - týkajúce sa starostu - boli hlavným faktorom v primárkach.

Bowserová (41), ktorú zvolili do mestskej rady v roku 2007, ťažila z podozrení voličov voči Grayovi a vyzvala na nový štart. Zasadzovala sa za obmedzenie smerníc na podnikanie a zlepšenie školstva. Zdôrazňovala tiež, že bude dôveryhodnou starostkou.