Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Veľkonočné tradície si pripomenuli aj krajania v hlavnom meste USA

Chlapec maľuje veľkonočné vajíčko vo Washingtone Foto: Teraz.sk/Michaela H. Janotová Späť

Tvorivé veľkonočné dielne na Veľvyslanectve Českej republiky boli tento rok vo Washingtone jediným podujatím svojho druhu, a tak tam zavítali aj Slováci.

Washington 16. apríla (TASR) – Pochádza z česko-slovenského pohraničia, má 81 rokov a za oceánom nikdy nebola. Teraz pricestovala do Spojených štátov, aby ukázala tunajším krajanom veľkonočné tradície.

"Kde by ma to v živote napadlo, že v 81 rokoch sa ocitnem v Amerike," priznala pre TASR Marie Švirgová z Lanžhota. Do Washingtonu s ňou prišla aj Dagmar Benešová, s ktorou v Břeclavi pôsobí vo výtvarnej folklórnej akadémii. Ich cieľom je zachovať ľudové tradície.

Deťom s českými a slovenskými koreňmi, ktoré žijú vo Washingtone, ukázali tradičné farbenie vajíčok v cibuľových šupkách, maľovanie vajíčok fixkami, zdobenie voskom, výrobu papierových vajíčok a maľovanie ľudových ornamentov na mašle, stuhy aj vajíčka. Najväčší úspech malo zdobenie vajíčok voskom.

"Všetci sa na to vrhli. Je to lákavé maľovať voskom, takže o to bol veľký záujem. Chceli sme ich naučiť maľovať na vajíčka permanentnou fixkou, toho sa báli, je to trošku zložitejšie. Chceli sme vyskúšať ešte cibuľové vajíčka, to sa veľmi nikomu nechcelo," povedala Dagmar.

Marie priviezla z Moravy do hlavného mesta USA aj veľké perníkové vajíčka plnené prekvapením. Priznala, že sa bála, že sa po ceste polámu, ale nakoniec všetko dobre dopadlo a vajíčka očarili malých aj veľkých.

"To pečiem z perníka a maľujem a dávam do toho ešte aj kindervajce alebo nejakú vec – mačka vo vreci sa za našich mladých časov hovorilo – prekvapenie," vysvetlila Marie.

Tvorivé veľkonočné dielne na Veľvyslanectve Českej republiky boli tento rok vo Washingtone jediným podujatím svojho druhu, a tak tam zavítali aj Slováci.

"Farbíme vajíčka a manžel sa veľmi teší na slovenskú tradíciu – používanie korbáča," opísala Lucia veľkonočné sviatky v česko-slovenskej rodine žijúcej vo Washingtone.

Dodala, že ich dvojročný syn má zase najradšej americkú tradíciu – hľadanie vajíčok ukrytých na dvore.

"Snažíme sa to nejako všetko spojiť dohromady, aby sme si z každého odniesli to najkrajšie, čo tie tradície ponúkajú," uviedla Lucia.

Slovenské a americké tradície spájajú aj v rodine ďalšej Slovenky, tam sa však už vzdali korbáčov.

"Už tie tradície s vodou a korbáčikmi nerobíme, ale máme pekné kraslice zo Slovenska. A potom k tomu trošku aj tie americké tradície. Saška robí egg hunt, chodí s kamarátmi a hľadajú vajíčka v tráve a sem-tam vajíčka aj maľujeme," priblížila ich Veľkú noc Milica.

Slováci vo Washingtone a okolí si pripomenuli rodnú krajinu aj na veľkonočnej omši, kde zazneli slová v slovenčine. Biblický verš v rodnej reči predniesol Miloš Tóth, starosta organizácie Sokol Washington, ktorá združuje Čechov a Slovákov v hlavnom meste USA.