Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Za múr na hranici s Mexikom Trumpa skritizoval športový redaktor

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Novinár šéfovi Bieleho domu pripomenul, že múrom rozdelí aj športové ihriská vrátane jeho obľúbených golfových ihrísk. Jedno z nich už kvôli hraničnému plotu spustlo.

Washington 23. septembra (TASR) – Americký prezident Donald Trump si už za svoj plán postaviť na hranici s Mexikom nepreniknuteľný múr vypočul kritiku z viacerých kruhov: od politikov, občanov, vedcov, environmentálnych aj ľudskoprávnych aktivistov. Teraz sa k nim pridal niekto neočakávaný – športový redaktor.

Novinár denníka USA Today Martin Rogers šéfovi Bieleho domu pripomenul, že múrom rozdelí aj športové ihriská vrátane jeho obľúbených golfových ihrísk. Jedno z nich už pre hraničný plot spustlo.

"Toto ihrisko je hneď za hraničným plotom. Nemalo šancu. Dnes tam nerušene rastie burina a tráva vysoká po plecia. Po vašej ľavici je plot na udržanie ilegálnych imigrantov mimo Spojených štátov," napísal novinár.

Trump hráva golf často a sám niekoľko ihrísk vlastní. Na svojom golfovom ihrisku strávil aj tohtoročnú letnú dovolenku.

Športový redaktor priniesol príbeh voľakedy rušného a obľúbeného ihriska Fort Brown na americko-mexickej hranici v štáte Texas, ktorého život začal vyhasínať v roku 2009, keď tam vláda vybudovala železný plot. V roku 2015 ihrisko zbankrotovalo.

"Mal som vlastný biznis, ľudia mali miesto, kde sa mohli stretávať a radovať sa zo života a golf tu bol finančne dostupný. Dnes to tu vyzerá, ako by to nikdy neexistovalo," povedal pre USA Today bývalý majiteľ ihriska Bob Lucio a zaspomínal si na to, ako tam chodili hrávať aj stredoškolské tímy a ako tam s kamarátmi po zápasoch grilovali.

Hranica medzi USA a Mexikom, dlhá 3200 kilometrov, pretína rozsiahle územia divokej prírody, ale aj pohraničné mestá, medzi ktorými pulzuje rušný život. V niektorých komplikujú ľuďom život už súčasné ploty.

"Nerozumiem tomu. Nerozumel som tomu vtedy a stále tomu nerozumiem. Žil som tu celý život. Zvykli sme tu oslavovať našu spoločnú históriu s Mexikom. Keď som venoval ihrisku svoj čas, myslel som si, že tu bude navždy," povedal Bob Lucio.

USA Today dodal, že Bob a jeho golfové ihrisko sa stali obeťami politického hlavolamu, ktorý ani zďaleka nie je bližšie k vyriešeniu.