Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Záplavy zmietli dom v Texase - 12 ľudí z dvoch rodín je nezvestných

George a Susan Krugerovci nesú psíkov do bezpečia po zaplavenej ulici v Purcelli v americkom štáte Oklahoma 25. mája 2015. Americký stredozápad zasiahli v týchto dňoch silné dažde, ktoré spôsobili rozsiahle záplavy. Najhoršia situácia je v Oklahome a Texase. Foto: TASR/AP

Najväčšie škody spôsobili záplavy v texaskom meste Wimberley, kde voda zmietla spomínaný prázdninový dom. Mesto je obľúbené u turistov a nachádza sa pri rieke Blanco River.

Wimberley 26. mája (TASR) - Americké záchranné tímy dnes skoro ráno obnovili pátranie po 12 členoch dvoch rodín, ktorí sú nezvestní odvtedy, ako rozvodnená rieka v americkom štáte Texas strhla ich prázdninový dom a rozdrvika ho o most. Z domu sa našli už iba trosky, informovala agentúra AP.

Pátranie po nezvestných sa začalo po sviatočnom víkende sprevádzanom prudkými búrkami, ktoré priniesli do tejto časti USA rekordné zrážky, veľké záplavy i tornáda. Prírodný živel si vyžiadal osem obetí v štátoch Oklahoma a Texas. V druhom menovanom štáte bolo poškodených alebo zničených vyše 1000 domov a tisíce obyvateľov museli odísť zo svojich príbytkov.

Americký stredozápad zasiahli v týchto dňoch silné dažde, ktoré spôsobili rozsiahle záplavy. Najhoršia situácia je v Oklahome a Texase.
Foto: TASR/AP


Úrady tiež pátrajú po obetiach a odhadujú škody hneď za texasko-mexickou hranicou v meste Ciudad Acuňa, kde tornádo v pondelok zabilo 13 ľudí a najmenej päť ich je nezvestných.

Texaský guvernér Greg Abbott vyhlásil stav katastrofy v 37 okresoch, čo umožní ďalšiu mobilizáciu štátnych prostriedkov na pomoc obyvateľstvu.

"Treba si zložiť ružové okuliare. Je to absolútne masívne," povedal Abbott, keď si osobne prezrel škody.

Najväčšie škody spôsobili záplavy v texaskom meste Wimberley, kde voda zmietla spomínaný prázdninový dom. Mesto je obľúbené u turistov a nachádza sa pri rieke Blanco River.

Jedna osoba, ktorú z prázdninového domu zachránili, uviedla, že vo vnútri sa nachádzalo ďalších 12 ľudí z dvoch rodín. Medzi nezvestnými sú aj malé deti.