Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

USA zastavili vojenskú pomoc Egyptu v súvislosti s ľudskými právami

Minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že hoci egyptská vláda dosiahla "významný pokrok", pokiaľ ide o podmienky získania ďalšej vojenskej pomoci.

Washington 29. januára (TASR) – Americká vláda zrušila v piatok vojenskú pomoc Egyptu za 130 miliónov dolárov v súvislosti so situáciou v oblasti ľudských práv. Len pred niekoľkými dňami pritom Washington schválil predaj vojenskej techniky tejto severoafrickej krajine v hodnote 2,5 miliardy dolárov, informovala agentúra AP.

Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že hoci egyptská vláda dosiahla "významný pokrok", pokiaľ ide o podmienky získania ďalšej vojenskej pomoci, všetky ich nesplnila a tak jej 130 miliónov dolárov zmrazených ešte vlani v septembri Spojené štáty neposkytnú.

Piatkové oznámenie nespomína predaj vojenských transportných lietadiel a radarových systémov za 2,5 miliardy dolárov, ktoré ministerstvo schválilo v utorok. Predstavitelia rezortu zdôraznili, že obe záležitosti nesúvisia – náklady na nákup lietadiel a radarov bude znášať Egypt, pričom tento kontrakt podporí národnú bezpečnosť USA posilnením dôležitého partnera v oblasti Blízkeho východu.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v septembri minulého roka schválil uvoľnenie 300 miliónov dolárov vojenskej pomoci Egyptu. Ďalších 130 miliónov však pozastavil s výzvou, aby vláda v Káhire do konca januára vyriešila "osobitné podmienky týkajúce sa ľudských práv".

Viacerí americkí demokratickí kongresmani tento týždeň apelovali na administratívu prezidenta Joea Bidena, aby výmenou za dodávky zbraní Káhire trvala na dodržiavaní aspoň minimálnych kritérií v oblasti ľudských práv.

Egyptské úrady v posledných rokoch podnikali rozsiahle represie voči odporcom režimu prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Vo väzení skončili tisíce ľudí, prevažne islamistov, ale aj sekulárnych aktivistov, približuje AP.

Organizácia Human Rights Watch vlani odporučila zahraničným partnerom Egypta, aby zastavili dodávky zbraní Káhire a uvalili sankcie na tamojšie "bezpečnostné zložky a predstaviteľov, ktorí sú najviac zodpovední za pokračujúce prípady porušovania" ľudských práv.