Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kerry sa v Ženeve snaží upokojiť situáciu v Sýrii

Na snímke vpravo americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho saudskoartabský rezortný partner Ádil Džubajr počas stretnutia pred rokovaním o mieri v Sýrii v Ženeve 2. mája 2016. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie sa stretol so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Ádilom Džubajrom. Neskôr plánuje schôdzku s osobitným vyslancom OSN pre konflikt v Sýrii Staffanom de Misturom.

Ženeva 2. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry otvoril dnes v Ženeve druhý deň rokovaní, ktorých cieľom je nájsť spôsob, ako obnoviť prímerie v Sýrii uprostred pokračujúcich útokov v meste Aleppo. Informovala o tom agentúra AP.

Kerry sa stretol so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Ádilom Džubajrom. Neskôr plánuje schôdzku s osobitným vyslancom OSN pre konflikt v Sýrii Staffanom de Misturom.

Kerry oznámil, že bol dosiahnutý významný pokrok smerom k pochopeniu toho, ako znížiť násilie v Aleppe. Podľa neho je však potrebné viac zapracovať.

Džubajr označil situáciu v Aleppe za trestuhodné porušenie humanitárneho práva. Za útoky by ma podľa neho niesť zodpovednosť sýrsky prezident Bašár Asad: mal by byť zbavený moci buď prostredníctvom politického procesu, alebo silou.

Kerryho rokovania v Ženeve sa konajú deň po tom, čo sýrska armáda predĺžila prímerie v okolí metropoly Damask o ďalších 24 hodín a vo veľkej časti krajiny - s výnimkou Aleppa - zavládol relatívny pokoj. Na Aleppo - najväčšie mesto v krajine a kľúčové bojisko v občianskej vojne - sa prímerie nevzťahuje.

Sýrska armáda vyhlásila v piatok minulý týždeň jednostranné prímerie v okolí Damasku na 24 hodín a v pobrežnej provincii Lázikíja na 72 hodín. Viac ako 30 povstaleckých frakcií však v sobotu avizovalo, že prímerie nebude dodržiavať, kým ho vláda nerozšíri na celú krajinu.