Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA zvažujú zmenu politiky vyplácania výkupného únoscom Američanov

Na nedatovanej snímke z videa zverejneného 19. augusta 2014 militantami z organizácie Islamský štát (IS) americký novinár James Foley. Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zverejnili 19. augusta 2014 videonahrávku, zachytávajúcu popravu amerického novinára Jamesa Foleyho. Foto: TASR/AP

K úvahám došlo po tom, ako vlani príslušníci ozbrojených síl USA podnikli neúspešný pokus o oslobodenie amerického novinára Jamesa Foleyho.

Washington 27. apríla (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu zvažuje zmenu politiky, na základe ktorej nesmú príbuzní rukojemníkov zadržiavaných v zahraničí vyplácať ich únoscom výkupné. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Na základe odporúčaní obsiahnutých v prebiehajúcej revízii americkej rukojemníckej politiky, ktorú vedie Biely dom, bude absolútne vylúčené, aby ktorémukoľvek príbuznému amerického rukojemníka zadržiavaného v zahraničí hrozilo väzenie alebo trestné stíhanie za to, že sa pokúša o oslobodenie niektorého zo svojich blízkych," uviedla v reportáži odvysielanej v rámci programu This Week (Tento týždeň) televízia ABC.

Predstaviteľ Bieleho domu, ktorého agentúra Reuters v súvislosti s reportážou odvysielanou ABC kontaktovala, jej obsah odmietol komentovať.

Vlani príslušníci ozbrojených síl USA podnikli neúspešný pokus o oslobodenie amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého zadržiavali militanti z organizácie Islamský Štát (IS). Foley sa mal nachádzať na východe Sýrie, avšak islamisti medzičasom svojho rukojemníka presunuli na iné miesto a neskôr ho zavraždili.



Podľa reportáže ABC k úvahám o zmene politiky došlo po tom, ako Foleyho rodičia tvrdili, že sa im nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu vyhrážal trestným stíhaním v prípade, že sa za syna pokúsia zaplatiť výkupné.