Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

USA znovu otvoria na Kube imigračný úrad

Minister pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandro Mayorkas. Foto: TASR/AP

Minister pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandro Mayorkas uviedol, že cieľom je znížiť nezákonné prekročenie hraníc.

Washington 18. augusta (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že na Kube opätovne otvoria imigračný úrad. Cieľom je pomôcť pri vybavovaní žiadostí pre rodinných príslušníkov Kubáncov, ktorí už žijú v USA. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kancelária Amerického úradu pre občianstvo a imigráciu (USCIS) v Havane bude viesť pohovory, zhromažďovať biometrické údaje a spracovávať prípady žiadateľov, ktorí sa chcú presťahovať do Spojených štátov, uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť.

Minister pre vnútornú bezpečnosť USA Alejandro Mayorkas uviedol, že cieľom je znížiť nezákonné prekročenie hraníc, zabrániť financovaniu pašeráckych organizácií a zefektívniť prístup k legálnym a bezpečným cestám pre tých, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc.

"Kubánci, ktorí tak, ako moja vlastná rodina pred takmer 63 rokmi utiekli pred komunistickým prevzatím moci, si zaslúžia rovnakú príležitosť prísť legálne a vybudovať si nový život v Spojených štátoch," povedal.

Imigračný úrad v hlavnom meste Kuby bol zatvorený v decembri 2018 po zmene politiky USA voči tomuto ostrovnému štátu a tiež v reakcii na sériu neobjasnených incidentov známu medzi diplomatickým personálom ako "havanský syndróm".