Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

USA zorganizujú lety pre Američanov, ktorí chcú opustiť Izrael

Izraelská polícia pracuje vo štvrtok 12. októbra 2023 na mieste streľby pred policajnou stanicou vo východnom Jeruzaleme neďaleko Starého mesta. Foto: TASR/AP

Od zajtra bude vláda Spojených štátov zabezpečovať charterové lety, aby poskytla dopravu z Izraela na miesta v Európe, uviedol hovorca Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) John Kirby.

Washington 12. októbra (TASR) - Washington pracuje na zorganizovaní charterových letov s cieľom pomôcť americkým občanom opustiť Izrael, uviedol vo štvrtok Biely dom. TASR o tom naformuje podľa správy agentúry AFP.

"Od zajtra bude vláda Spojených štátov zabezpečovať charterové lety, aby poskytla dopravu z Izraela na miesta v Európe," uviedol hovorca Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) John Kirby. Dodal, že v súvislosti s letmi sa stále pracuje na niektorých detailoch.

Podľa Kirbyho počet Američanov zabitých počas ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas stúpol na 27. "Počet nezvestných ostáva na čísle 14. Robíme všetko, čo môžeme, aby sme podporili a informovali rodiny (obetí)," uviedol hovorca.

Hamas spustil nečakaný útok na Izrael v sobotu. Jeho teroristické útoky si na území Izraela vyžiadali už najmenej 1200 obetí na životoch, pričom militanti zajali v sobotu aj približne 150 rukojemníkov.

Izrael reagoval odvetnými leteckými útokmi na pásmo Gazy a prerušil tam dodávky vody, potravín, liekov a elektriny. Palestínske úrady hlásia vyše 1400 mŕtvych a tisíce zranených.