Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Do Poľska zrejme smeruje americká armáda, dôvodom je kríza na Ukrajine

Americkí vojaci. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Už na budúci týždeň by mohli obe krajiny predstaviť plán možného vyslania amerických pozemných síl do Poľska.

Washington 19. apríla (TASR) - USA chcú vzhľadom na krízu na Ukrajine v najbližšom čase posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku. Už na budúci týždeň by mohli obe krajiny predstaviť plán možného vyslania amerických pozemných síl do Poľska, uviedol pri piatkovej návšteve redakcie denníka Washington Post poľský minister obrany Tomasz Siemoniak.

Podľa neho sa o tom rozhodlo na politickej úrovni a vojenskí plánovači teraz vypracúvajú podrobnosti. Americkí predstavitelia však zatiaľ spomínané presuny nepotvrdili.

Hovorca Pentagónu vo vyhlásení zverejnenom v piatok uviedol, že Spojené štáty zvažujú rad ďalších opatrení na posilnenie pripravenosti leteckých, námorných a pozemných vojsk v Európe. Niektoré z týchto činností budú prebiehať bilaterálne s jednotlivými štátmi NATO, ďalšie sa budú realizovať prostredníctvom samotnej aliancie, no všetky budú mať rotačný charakter.

Denník New York Times dnes napísal, že USA v snahe upokojiť východoeurópskych členov NATO v súvislosti so zvýšenou prítomnosťou ruských vojsk pri východných hraniciach Ukrajiny plánujú uskutočniť manévre svojich pozemných síl v Poľsku a Estónsku. Cvičenia by mali mať malý rozsah, potrvajú dva týždne a zúčastní sa ich zrejme iba veľmi malá skupina amerických vojakov. New York Times uvádza jednu rotu, ktorá má v americkej armáde približne 150 vojakov.

Český rozhlas pripomenul, že Spojené štáty Varšave zatiaľ iba sľúbili, že americké stíhačky F-16, ktoré sú v Poľsku na cvičení, tam zostanú do konca roku. Ich počet kvôli situácii na Ukrajine stúpol na 12 a má sa ešte zvýšiť.