Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA zvažujú možnosť vojenského zásahu v nepokojnom africkom štáte Mali

Foto: TASR/AP

Skupina známa pod označením Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) ovládla po prevrate rozsiahle územie na severe Mali.

Washington 27. júla (TASR) - Spojené štáty zvažujú možnosti ako zasiahnuť proti vzbúrencom v africkom štáte Mali, napojeným na islamistickú militantnú sieť al-Káida.

V hre je vojenská pomoc i priame útoky proti silnejúcim ozbrojeným skupinám. Vyhlásil to vo štvrtok námestník amerického ministra obrany pre špeciálne operácie Michael Sheehan.

Americká vláda sa podľa Sheehana však ešte predtým musí pokúsiť nájsť spôsob ako spolupracovať s vládou, ktorá sa v Mali utvorila po marcovom zvrhnutí demokraticky zvoleného prezidenta.

"Nemôžeme dopustiť, aby al-Káida pôsobila v regióne bez vlády, mala tam útočisko a beztrestnosť. Musíme zintenzívniť naše úsilie," konštatoval Sheehan na bezpečnostnom summite v americkom Aspene, citovala ho agentúra AP.

Skupina známa pod označením Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) ovládla po prevrate rozsiahle územie na severe Mali. Púštne oblasti na severe krajiny, kde už pred prevratom vypuklo povstanie tuarégskych separatistov, následne ovládli domáci a zahraniční islamisti. Pod ich kontrolou sa ocitlo aj historické mesto Timbuktu, kde radikáli zničili viacero vzácnych pamiatok.

Obavy z anarchie a šírenia moci islamistov v Mali majú susedné štáty aj západné vlády, ktoré prirovnávajú tamojšiu situáciu k Afganistanu.

Vojenskí predstavitelia Mali síce odovzdali moc do rúk dočasnej civilnej vláde, no tá stále závisí od rozsahu armádnej podpory. Vodcovia prevratu doteraz odmietali zahraničnú pomoc, no vo štvrtok tamojšia armáda vyhlásila, že by privítala vojenskú pomoc od jednotiek regionálneho združenia ECOWAS. Pomoc by sa mala sústrediť na opätovné dobytie severu krajiny a nastolenie poriadku aj v ďalších častiach nepokojného Mali.

Náčelník generálneho štábu malijskej armády Ibrahim Dembele uviedol, že by privítali zahraničnú "bezpečnostnú pomoc". Islamisti sa na okupovanom severe snažia zaviesť prísne islamské právo šaríja. Z oblasti pred nepokojmi utieklo už približne 300.000 ľudí, napísala AP.