Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

USA zvažujú pomoc ľuďom v Sýrii, ale nie vzdušnú podporu Turecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister Esper podľa svojich slov využil rozhovory s tureckými kolegami aj na to, že "poukázal na holý fakt, že Rusi nie sú vždy dobrými partnermi".

Washington 2. marca (TASR) - Spojené štáty uvažujú o zvýšení humanitárnej pomoci vysídleným ľuďom na severozápade Sýrie, kde sa práve stupňuje násilie. Minister obrany Mark Esper však v pondelok odmietol tvrdenie, že Turecku poskytne leteckú podporu v Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Esper uviedol, že sa rozprával s tureckými predstaviteľmi o nedávnych udalostiach a vyjadril podporu spojeneckému členskému štátu NATO, keďže Turecko zažíva smrtiace útoky na svojich vojakov v Sýrii - nechcel však "špekulovať" o využití článku 5 Severoatlantickej zmluvy. Ten zaručuje kolektívnu obranu v prípade ohrozenia jedného zo svojich členov.

Minister Esper podľa svojich slov využil rozhovory s tureckými kolegami aj na to, že "poukázal na holý fakt, že Rusi nie sú vždy dobrými partnermi". Bola to štipľavá narážka na rozvíjajúce sa vzťahy Ankary s Moskvou v posledných rokoch.

Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley vyhlásil, že nemá "jasné, jednoznačné spravodajské informácie", kto minulý týždeň podnikol nálety na tureckých vojakov v Sýrii a zabil ich vyše 30.