Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

KĽDR sa popri spore o kybernetickom útoku vyhráža údermi proti USA

Reklama na film The Interview od spoločnosti Sony Pictures Foto: TASR/AP

Obama tvrdí, že Washington zvažuje, či opäť zaradí Severnú Kóreu na svoj zoznam štátov financujúcich terorizmus, píše AP.

Londýn 21. decembra (TASR) - Spojené štáty zvažujú opätovné zaradenie Severnej Kórey na zoznam štátov podporujúcich terorizmus. Uviedol to dnes americký prezident Barack Obama na margo nedávneho "kybernetického vandalizmu" hackerov KĽDR voči spoločnosti Sony Pictures, píše britský denník The Guardian.

Obamov výrok prišiel v čase, keď táto hollywoodska spoločnosť pripustila možnosť distribúcie kontroverzného filmu "The Interview", ktorý zobrazuje atentát na vodcu KĽDR Kim Čong-una. Snímka údajne vyprovokovala severokórejský hackerský útok. KĽDR však obvinenia odmieta a v prípade sankcií chystá protiopatrenia.



Washington vyškrtol Severnú Kóreu z predmetného zoznamu v roku 2008 za prezidenta Georgea W. Busha v rámci jadrových rokovaní. USA aktuálne uvádzajú na zozname podporovateľov terorizmu štyri krajiny - Kubu, Irán, Sudán a Sýriu. Obama však v stredu oznámil, že Biely dom po 50 rokoch obnoví diplomatické vzťahy s Kubou.

Republikánsky senátor John McCain vyzval na robustnú odpoveď zo strany USA, vrátane obnovenia sankcií voči KĽDR. "Prezident nechápe, že ide o manifestáciu novej formy vojnového stavu. Ak totiž zničíte ekonomiky a dokážete svetu vnútiť cenzúru, ide tu o viac než len o vandalizmus," uviedol rozhorčený McCain pre stanicu CNN.

KĽDR sa v období sporu okolo kybernetického útoku vyhráža údermi proti USA

Severná Kórea vyhlásila, že americký prezident Barack Obama "nezodpovedne" šíri fámy o kybernetickom útoku na filmovú spoločnosť Sony Pictures Entertainment, zorganizovaný Pchjongjangom, a varovala pred údermi proti Bielemu domu, Pentagónu a "celým kontinentálnym Spojeným štátom, tej žumpe terorizmu".

Takáto severokórejská rétorika v čase veľkého napätia s Washingtonom je bežná, komentuje agentúra AP. Lenže dlhé vyhlásenie vplyvného Národného obranného výboru z nedeľného večera zároveň zdôrazňuje, aký citlivý je Pchjongjang na satirický film americkej spoločnosti Sony Šialené interview, ktorého zápletkou je príprava atentátu na severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Film mal mať premiéry v amerických kinách na Vianoce, ale po vyhrážkach hackerov teroristickými útokmi na kiná filmová spoločnosť premiéry zrušila. Navyše, hackeri podnikli kybernetický útok proti Sony. Spojené štáty obviňujú z týchto aktivít Severnú Kóreu (KĽDR).

Obama tvrdí, že Washington zvažuje, či opäť zaradí Severnú Kóreu na svoj zoznam štátov financujúcich terorizmus, píše AP.