Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

USA zverejnia svoje dokumenty o katynskej masakre

Účastníci spomienkovej slávnosti pri masovom hrobe obetí masakry 28. júla v Katyňskom lese v západnom Rusku, kde si uctili pamiatku dôstojníkov poľskej armády, ktorých na príkaz diktátora Stalina zavraždili príslušníci sovietskej tajnej služby NKVD v roku 1940. Foto: TASR/AP

Oznámilo to dnes poľské ministerstvo zahraničných vecí. Dokumenty pochádzajú z rôznych zdrojov, vrátane tajných služieb.

Varšava 23. augusta (TASR) - Americký národný archív zverejní takmer tisíc strán odtajnených dokumentov o katynskej masakre z roku 1940. Oznámilo to dnes poľské ministerstvo zahraničných vecí.

Dokumenty pochádzajú z rôznych zdrojov, vrátane tajných služieb. Sú to najmä mapy a diplomatická korešpondencia.

Mnohé z týchto materiálov budú zverejnené prvýkrát, uviedol námestník poľského ministra zahraničných vecí Boguslaw Winid. Poľsko podľa neho dúfa, že toto rozhodnutie povzbudí ďalšie štáty, aby odtajnili svoje dokumenty vzťahujúce sa k tomuto vojnovému zločinu.

Katynský masaker bola hromadná vražda okolo 22.000 zajatých poľských dôstojníkov, ktorú spáchala sovietska tajná služba NKVD v roku 1940. Ruská strana sa zaň ospravedlnila až v roku 2010.


Na archívnej snímke z mája 1943 sú dvaja nemeckí dôstojníci (vľavo) a skupina dôstojníkov spolupracujúcich s nemeckou armádou, ktorí boli vojnovými zajatcami , sa pozerajú na čiastočne vyprázdnený masový hrob v lese neďaleko Katyne.
Foto: TASR/AP